Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2021

Oskar Kroon: Wachten op de wind

door Goedele Ghijsen

10+ - Wieke voelt zich in Wachten op de wind door iedereen vergeten. Papa is thuis vertrokken, mama’s hoofd stroomt over van verdriet, echte vrienden heeft Wieke niet. Binnenkort krijgt ze een nieuw broertje en gaat ze naar een andere school. Gelukkig mag ze in de zomermaanden naar het eiland waar opa woont. Bij opa bleef alles hetzelfde. Opa belooft haar niet dat het allemaal in orde komt. ‘Alles went,’ zegt opa, ‘behalve een steentje in je schoen.’ Opa is anders dan de anderen. Net als Wieke. Bij opa kan ze nog gewoon zichzelf zijn. Dan blijkt dat er toch nog iets veranderd is op het eiland. Wieke ontmoet Rut, een meisje dat ook een buitenbeentje is. Zo lijkt de zomer helemaal goed te komen.  

Wachten op de wind
gaat over een meisje dat haar weg moet vinden in een wereld vol verandering, over afscheid nemen van je kindertijd, over opgroeien en over liefde in allerlei vormen. Oskar Kroon schept personages die buiten de lijntjes kleuren, zonder daar al te veel nadruk op te leggen. Diversiteit is in zijn boek vanzelfsprekend, het wordt niet thematisch uitgewerkt. Ook andere thema’s zoals leven in een nieuw samengesteld gezin, gepest worden en liefde in alle kleuren van de regenboog reikt Kroon subtiel aan in dit verhaal.
 
Kroon slaagt er meesterlijk in om in het hoofd te kruipen van Wieke, met mooie zinnen die recht uit de mond van een kind van twaalf lijken te komen. De opbouw van het verhaal zorgt voor extra spanning. De beginscène heeft plaats in het ziekenhuis waar Wieke er tegenop ziet om papa te bezoeken. Wanneer Wieke op het punt staat de deur van de ziekenkamer te openen, neemt Kroon de lezer mee naar wat er daarvoor allemaal is gebeurd. Ook aan de lezer met weinig leeskilometers is gedacht: door de lay-out lijkt elk hoofdstuk een apart deel, elke scène krijgt een nieuwe pagina.
 
Wachten op de wind won in 2019 terecht de Augustprijs in Zweden voor het beste jeugdboek. Het is een boek om te koesteren op de mooiste plaats van je boekenrek, want er blijft ook bij het herlezen nog veel in te ontdekken.
 
Oskar Kroon: Wachten op de wind, Lannoo, Tielt 2020, 196 p. ISBN 9789401470735. Vertaling van Vänta på vind door Bernadette Custers

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 4, APRIL 2021

BOEM Paukeslag / Besmette stad

Matthijs de Ridder

De schuilplek

Egon Hostovsky

Een waarschijnlijk toeval

Max Greyson

Shuggie Bain

Douglas Stuart

Vaarwel. Achtergelaten gedichten

Lucebert, Graa Boomsma (sam.)

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2021

De nieuwe jongen

David Almond, Marta Altés (ill)

Een mama is als een huis

Aurore Petit

Het hart van het meisje

Siska Goeminne, Tim Van den Abeele (ill.)

Hier zijn draken

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito

Do van Ranst

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri