Jij tussen vele anderen

5+ - Er was eens…. de mens. Of liever gezegd, er waren eens ontelbaar veel verschillende mensen. Dit boek is een wonderlijke ode aan de boeiende verschillen tussen de mensen op deze wereld. Diversiteit in woonplaats, dagdagelijkse bezigheden, lichaamsbouw en huidskleur, kleding, persoonlijkheidsstructuur, grootte van de familie, godsdienstige overtuiging, bijzondere karaktertrekjes, het krijgt hier allemaal zijn eigen plaats. Van een verhaalstructuur is geen sprake, dit is eerder een opsomming van uitgebreide en genuanceerde, fijnzinnige observaties. Het taalgebruik is pure poëzie. ‘Heel soms zie je een mens op een bankje in de zon, met de handen in de schoot.’, het serene beeld komt zo voor je ogen tot leven. En Siska Goeminne besluit haar beschrijving rond diversiteit in kledingstijl met: ‘Sommige mensen willen heel graag anders zijn dan andere mensen. Andere mensen willen dat net niet.’ Best wel een rake gedachte, waar je toch even op moet kauwen. Tussen alle diversiteit zitten her en der prachtige zinnen verborgen die vertellen over de universele noden van elk mens, waar ook ter wereld, zoals bijvoorbeeld: ‘Mensen gaan makkelijk stuk. Je laat ze het best nooit vallen, want voor je het weet, knapt er iets vanbinnen.’ Of: ‘Mensen zeggen graag:’ ik hou van jou.’ Maar ze horen het nog liever.’ De diepe hunker naar genegenheid, waardering en respect van de medemens lijkt mensen te verbinden, over al hun verschillen heen. Dit is alvast een krachtig uitgangspunt voor elk klasversterkend kringgesprek.

De dromerige tekeningen van Merel Eyckerman ingekleurd in zachte, maar frisse tinten versterken de poëtische sfeer van de tekst perfect. Wie aandachtig naar de vele details in de illustraties kijkt, zal ongetwijfeld nog meer diepgang in de tekst ontdekken. Zo is illustratie die het verschil schetst tussen mensen met een optimistische ingesteldheid en mensen met een negatieve kijk op het leven een echt pareltje. Tegen een volledig witte achtergrond is een (aard)bol afgebeeld, waarvan de onderste helft donkergrijs is gekleurd. De bol rust op de rug van een kromgebogen, uitgebluste en somber geklede man. In de donkergrijze massa zijn met fijne lijnen allerlei dingen geschetst die het leven zwaar kunnen maken. Je ziet er rokende fabrieksschouwen, vieze insecten, grote regenwolken en roffelende trommels. De bovenste helft van diezelfde bol is pastelroze van kleur en hierop ligt een jong meisje ,in een ensemble van frisse bloemetjesstof, zalig te rusten. In deze roze wolk zijn ook zijn ook lijntekeningen zichtbaar: windvliegers, ballonnen, prachtige bloemen, koffie en taart en slingers passeren de revue. Er is zelfs een bellenblazend konijn, daar kan een mens toch alleen maar vrolijk van worden. De enorme tegengestelde krachten van optimisme en pessimisme konden niet mooier in één beeld gevat worden.
 
Wie een mooi uitgewerkt, hapklaar verhaal verwacht, blijft hier dus op zijn honger zitten. Maar aan oudere kleuters, die een stevige denkoefening met hier en daar een snuifje filosofie weten te waarderen, biedt dit boek tal van mogelijkheden.
 
Wielsbeke : De Eenhoorn 2016, [32] p. : ill. ISBN 9789462910713 

© 2024 | MappaLibri