Vloed van vuur

Het uitgebreide oeuvre van de in Calcutta geboren Indiase schrijver Amitav Ghosh (1956) is stevig gebaseerd op eigenschappen, tradities en conflicten uit zijn geboorteland, maar in zijn uitwerking van hoofdpersonages en thema’s volgt hij een meer globale koers. Hij exploreert de interculturele relaties tussen India en zijn (voormalige) kolonisator, maar ook tussen India en zijn Aziatische buren.

De historische Ibis-trilogie omvat Ghosh recentste werk met de romans Sea of Poppies (2008, vert. Zee van papaver (shortlist Booker Prize 2008)), River of Smoke (2011, vert. Rivier van mist) en Flood of Fire (2015, vert. Vloed van vuur). De reeks is gebaseerd op twee historische gebeurtenissen waarin de Britse kolonisator een grote rol speelde: enerzijds een officiële vorm van schuldslaverij (indentured labour), waarmee arbeidskrachten voor de suikerplantages van Mauritius geronseld werden; en anderzijds de opiumhandel tussen China en India, die onder meer de Indiase samenleving dreigde te ontwrichten.

De drie boekdelen vormen een fictionele voorstelling van de gebeurtenissen die uiteindelijk leiden tot de Eerste Opiumoorlog (1839-1842) tussen Groot-Brittannië en het Chinese keizerrijk. De Ibis is het schip waarop verschillende personages elkaar onmoeten, maar het perspectief van de trilogie wordt bewust niet vanuit Britse hoek verteld. De lezer kijkt voornamelijk door Indiase ogen zoals Deeti, de weduwe van een Indiase opiumverslaafde; en ook de Chinese kant van de gebeurtenissen krijgt aandacht, naast Amerikaanse, Franse en Mauritiaanse stemmen in de marge. Zo ontstaat een rijk geschakeerd epos dat gonst van de taalregisters om de verschillende bevolkingsgroepen te duiden.

Een breed opgezette trilogie die kadert in Amitav Ghosh’ ambitie om de koloniale geschiedenis van zijn thuisland en de regio te herschrijven door de lokale bevolking een stem te geven en de impact van de gebeurtenissen op hun leven te tonen. Ghosh die deeltijds in New York woont, weigerde in 2001 de Commonwealth Writer’s Prize wegens haar koloniale karakter.

De Bezige Bij Amsterdam, 2016, 718 p. ISBN 9789023494553. Vert. van: Flood of Fire door Ankie Blommesteijn. Distributie: WPG Uitgevers

© 2024 | MappaLibri