Er is geen vorm waarin ik pas

15+ - Tessel houdt graag alles binnen. Er zijn nu eenmaal dingen die je niet kunt vertellen, over wat je voelt bijvoorbeeld, of over de stommiteiten die je uitgehaald hebt. Dat laat je aan niemand zien en je zorgt dat je het voortaan anders aanpakt. Tot het vierde jaar ging het goed met Tessel op school, zeer goed zelfs. Ze zette altijd hoog in, mikte op een negen en hoopte stiekem dat het negeneneenhalf werd. Vanaf het vijfde jaar zijn er problemen:  
 
‘Ziekmelden
Omfietsen
Weglopen
Afhaken
 
Bang zijn
 
Ik geloof echt dat ik het mezelf heb aangeleerd. Bang zijn. Vroeger was ik nooit bang.’  
 
Tessel brengt het niet meer op om achten en negens te halen, maar met een zeventje, ‘een brevet van onvermogen’, kan ze niet leven. Burn-out, meent haar mentor. Weet hij veel, maar van de ‘vrijstellingen’ die ze daardoor krijgt, maakt ze graag gebruik om Evelien, de rouwende moeder van een pas gestorven schoolgenootje, te bezoeken. Ze heeft zichzelf als het ware bij haar uitgenodigd terwijl ze het overleden meisje niet eens gekend heeft. Onzekerheid, verwarring, stress, schuldgevoel, compensatiegedrag… kenmerken vervolgens haar relatie met Evelien.  
 
Erna Sassen portretteert een verwarde, zoekende puber, die niet alleen kampt met doorsnee adolescentieproblemen. Haar zelfvertrouwen en haar individualiteit hebben een stevige klap gekregen nadat haar leraar Nederlands schaamteloos misbruik heeft gemaakt van haar naïeve adoratie voor hem. Je voelt van het begin af aan dat er onder het lichtvoetig gebrachte relaas pijn schuilt, maar de oorzaak en de intensiteit ervan zullen slechts gaandeweg en met mondjesmaat blijken.  
 
Sassen geeft een authentieke stem aan het 16-jarige meisje en ze doet dat meesterlijk met gebruik van verschillende tekstsoorten en typografische variaties, een snel verteltempo, de doorlopende pogingen om ironisch afstand te nemen van de situaties waar ze zich in gewerkt heeft. Er is geen vorm waarin ik pas leest als een pageturner. De soepele, lichte stijl en de humor stuwen de lectuur voort, maar de weloverwogen gemaakte inkijkjes in de ziel van Tessel zorgen dat je je te allen tijde bewust blijft van de serieuze onderlaag.
 
Erna Sassen: Er is geen vorm waarin ik pas, Leopold, Amsterdam 2017, 211 p. ISBN 9789025869717. Distributie WPG Uitgevers 

© 2021 | MappaLibri