Charlie en ik ver van huis

12+ - Charlie is een wonder. Hij werd vijftien weken te vroeg geboren en de dokters hadden hem al een paar keer opgegeven, maar hij overleefde. Toen hij eindelijk naar huis mocht, zei zijn vader tegen Martin: ‘Je zult goed op hem moeten passen’. En dat is wat Martin doet, een hand geven bij het oversteken, zijn veters strikken, elke keer weer meegaan als Charlie naar het ziekenhuis moet. Maar Charlie is een vrije geest en wil niet altijd geholpen worden. Dat ondervindt Martin ook wanneer Charlie en hij met hun rugzakje en al Martins spaargeld op zak samen op weg zijn naar ‘daar waar we naartoe gaan.’ Ze zijn in alle vroegte thuis weggegaan, hun ouders sliepen nog. Martin is van plan ze nog een berichtje te sturen van zodra ze op de trein zitten, maar hij is zijn mobiel vergeten.  
 
Martin en Charlie reizen vanuit Preston met trein, auto en gedeeltelijk te voet naar St. Bernards, een plek aan zee, waar ze de vorige zomer met hun ouders op vakantie waren. Toen deden ze nog dingen samen. Nu is het thuis een stuk minder gezellig, vader werkt zowat dag en nacht en moeder komt het bed niet meer uit. Ze ondernemen deze reis van meer dan zeshonderd kilometer voor Charlie, omdat het zo’n bijzondere vakantie was voor hem.
  
Onderweg worden ze vreemd aankeken vanwege Charlie. Mijn broertje heeft een ‘binnenstebuitenbrein’ legt Martin uit wanneer er weer iets onverwachts gebeurt, en ze haasten zich voort. Eenvoudig is het niet, Martin heeft zijn reisroute thuis laten liggen en heeft niet genoeg geld voor twee treinkaartjes. Dus moet Charlie zich verstoppen voor de conducteur. Het is een spannende tocht waarop ze van elkaar gescheiden raken, geholpen worden door een vreemd meisje, ze intussen door hun ouders als vermist zijn opgegeven en de politie naar hen op zoek is. De avontuurlijke reis naar St. Bernards wordt afgewisseld met hoofdstukken over hun laatste vakantie daar, waar ze regelmatig een dolfijn konden spotten, iets waar Charlie helemaal van door het dak ging.  
 
De reis naar St. Bernards is spannend, heeft een stevig tempo en is met veel zin voor humor verteld. Martin is gespannen als een veer vanwege de verantwoordelijkheid voor zijn broertje in dit geheime plan, Charlies zorgeloze onbezonnenheid zwengelt de spanning nog aan. En de vraag waarom precies ze naar St. Bernards gaan, blijft tot ver in het verhaal raadselachtig.  
 
Charlie en ik ver van huis is een boek over rouwverwerking en verlies. Ook al zijn een aantal zaken op de reis wat bevreemdend en hebben de broers wel erg veel geluk om het reisdoel te bereiken, je laat het je, ook vanwege de soepele, kleurrijke schrijfstijl, welgevallen. Dat Martin tussen de bedrijven door gedichten schrijft, is gezocht, maar kom. Helemaal mis loopt het wanneer duidelijk wordt wat de toedracht is van Martins reis – jawel, Charlie is er alleen in zijn hoofd, hij is na de vakantie aan zee gestorven. Lowery put zich uit in beschrijvingen en verklaringen, en laat Martins rouwproces verzanden in een slap sentimenteel slot, waarin alle eindjes samenkomen en er voor de lezer niets meer in te vullen blijft. Jammer het helpt een voorts goed gemaakt boek naar de bliksem.   
 
Mark Lowery: Charlie en ik ver van huis, Van Goor, Houten 2018, 222 p. Vertaling van Charlie and me door Sandra C. Hessels. ISBN 9789000353187. Distributie: Lannoo 

© 2022 | MappaLibri