Mijn papa

3+ - Papa doet het liefst aan slapen en wordt maar heel moeilijk wakker, vooral in het weekend. Dat vindt olifantje, de ik-figuur van dit prentenboek. Om zeker te weten dat papa leeft, moet olifantje hem wel wakker maken en houden, een hele zorg, waar hij ’s avonds best moe van is. Ook overdag wil papa soms even niet gestoord worden, dan leest hij bij voorbeeld de krant, dat begrijpt olifantje beter. Soms is het zelfs fijn dat papa slaapt, als er gesnoept moet worden namelijk.
 
Een geramd genre prentenboek, verhalen over papa’s en mama’s, ze doen in populariteit niet voor elkaar onder. Het regende in 2017 en 2018 papa-prentenboeken: Kiekeboe!: een leuke dag met papa (Ballon), Papa (De Fontein) In de armen van papa (Oogappel), Ik wil mijn papa! (Memphis Belle), Mijn papa weet alles (Clavis), Voor papa (Hoogland en Van Klaveren), Een knuffel voor papa (Veltman), Klein wit visje en zijn papa (Clavis). In ongeveer de helft van de gevallen is er een pendant met mama. Al die boeken – die weliswaar niet allemaal de mooie kwaliteit hebben van Mijn papa -- hebben gemeen dat de papa in het verhaal de beste, liefste, enz. is, ook (of juist) als hij raar doet.  
 
Annemarie van Haeringen tekende dit verhaal op uit de mond van haar Chinese uitgever en diens zoontje, meldt de site van Leopold. Misschien wijzen de gele sterren op de verder witte broek van olifantje, op de schutbladen staan ze ook, naar het land van herkomst. Het schrift van papa’s krant kan Chinees genoemd worden.  
 
Alle tekeningen staan op helderwitte pagina’s, behalve de laatste. Die dubbelpagina is groen. Hij toont een ineens actieve papa op het voetbalveld. Ook staat op de voorpagina van de krant van papa een grote foto van een voetbal, en tussen de boeken waaruit papa zou moeten voorlezen (vaak valt hij in slaap) ligt er eentje over voetbal. Waarmee we dit prentenboek verankerd hebben als gelezen tijdens het WK-voetbal van 2018.  
 
Het boek dat we aan het lezen zijn, zit ook tussen de voorleesboeken, Van Haeringen houdt van zulke kleine grapjes. De illustratrice is ook te herkennen aan de opgewektheid van de personages en aan de zwierigheid die ze hen meegeeft. Hoe groter het beest, hoe groter de zwier, zie zo’n dansende olifant. Op het integraalomslag staan de hoofdfiguren, zoals vaak bij haar, zo groot mogelijk. Als er Mijn mama had gestaan trouwens, had je het ook geloofd. De vormgeving is fraai, misschien had in de belettering van het voorplat één kleur moeten sneuvelen.  
 
Is ook deze papa een beetje raar? Zeker wel. Soms zingt hij bij voorbeeld heel ouderwetse liedjes, zoals ‘Er staat een paard in de gang’. Olifantje leert hem ‘nieuwe’ liedjes. En is ook deze papa de beste, liefste, enz.? Ja, hoor, expliciet staat het er, op de dubbele groene pagina en op het achterplat:
 
Ik vergeet nog te zeggen dat mijn papa
de liefste papa van de wereld is’.

Annemarie van Haeringen, Ao De, Ao Teer, Leopold, Amsterdam, 2018, 27 p. : ill. ISBN 9789025875206. Distributie Standaard Uitgeverij 

© 2024 | MappaLibri