Goeiemorgen, beste buur

3+ - Goeiemorgen, beste buur, geschreven door Davide Cali met illustraties van Maria Dek vormt, samen met Ploef de eerste worp van de nieuwe uitgeverij Tiptoe Print, een initiatief van Patrick Jordens, voormalig recensent kinder- en jeugdliteratuur voor De Morgen. Davide Cali, een in Zwitserland geboren Italiaanse schrijver kennen we al, onder meer van de graphic novel De vijand in een bewerking van Wim Opbrouck. De Poolse illustratrice Maria Dek is een nieuwe naam in het Nederlandstalige. Ook Boycott, de vorig jaar opgerichte Nederlandse uitgeverij, die net als Jordens een nieuw geluid wil brengen in het prentenboekenaanbod, heeft werk van haar op stapel staan.
‘Er was eens een muis
Die een omelet wilde maken.
Daarvoor had ze een ei nodig,
Maar de muis had er geen…’
 
Dit is het begin van een stapelverhaal, waarin de muis aan ‘beste buur’ merel een ei gaat vragen. Merel heeft wel geen ei, maar wel bloem. Als ze nu aan ‘beste buur’ de slaapmuis een ei vragen, kunnen ze een toetje maken. De slaapmuis heeft ook geen ei, maar wel boter, wat ook nodig is voor een toetje, en als ze nu aan ‘beste buur’ de mol… etc. Ze zijn met z’n negenen ten slotte wanneer de gedachte aan een eenvoudig maaltje uitgegroeid is tot een voortreffelijk uitgewerkte de taart. Iedereen die iets heeft bijgedragen, krijgt een stuk: bloem, boter, suiker, appels, kaneel, rozijntjes en een ei zijn erin gegaan, en tot slot was een oven nodig om de taart te bakken. Acht stukken dus. En de muis dan, die de zaak in gang heeft gezet?
 
Dit mooie, prettig lezende verhaal over samenwerken en delen zit, zoals het een stapelverhaal past, strak in de vorm. Het steunt op de conventies van het genre en komt als dusdanig vertrouwd over. Kinderen kunnen na enige bladzijden het herhaalde ‘Goeiemorgen, beste buur’ en de almaar groeiende opsomming van personages en ingrediënten mee opdreunen. Er gaat een warme charme uit van Deks naïeve illustratiestijl. De bladzijden zijn doorgaans goed gevuld met kleurrijke, verhalende prenten waarop veel te zien, en ook wel wat te raden valt: let op de frivole pantoffeltjes en het hoedje van de mol, en de egel blijkt een ware collectioneur van appels te zijn. Je vraagt je ook af welke rol de eekhoorn speelt die her en der opduikt. Er tekenen zich ook, op sobere bladzijde zonder veel detail en al helemaal zonder franje, een paar geslaagde dramatische hoogtepunten af, bijvoorbeeld als eindelijk het ei gevonden wordt en ook als blijkt dat muis uit de boot dreigt te vallen bij het verdelen van de taart.  
 
Er is veel zorg naar de uitvoering gegaan, tekst en illustratie zijn mooi en gevarieerd in elkaar gepast. De aanhef ‘Goeiemorgen, beste buur’ en de dieren die meewerken aan de taart, zijn telkens in kleine kapitalen gezet, wat het repeterend karakter onderstreept. Paul Verrept zorgde voor de vormgeving en brengt een tikje meer soberheid in de tekstblokken dan in de oorspronkelijke uitgave het geval is. Goeiemorgen, beste buur is een prettig lezend prentenboek met een vertrouwd concept, dat toch weer opvalt door de stijlvolle, professionele uitwerking en de attractieve en aansprekende prenten.
 
Davide Cali, Maria Dek: Goeiemorgen, beste buur, Tiptoe Print, Brussel 2019, 40 p. : ill. ISBN 9789463880510. Vertaling van Good morning, neighbor door Michael De Cock. Distributie L&M Books

© 2020 | MappaLibri