Lost. Mensen aan de rand van de wereld

De Duitser Markus Mauthe (1969) studeerde industriële en reclamefotografie. Zijn passie voor reizen en natuur maakte dat hij zich gaandeweg als natuurfotograaf en milieuactivist profileerde. Sinds 2003 werkt hij als ambassadeur voor biodiversiteit en natuurbehoud nauw samen met Greenpeace. Hij profileert zich als een doorzetter die voortdurend de grenzen verlegt, zoals blijkt uit een promotioneel portret van Greenpeace:

‘Perseverance, a strong will, curiosity, endurance and patience are important characteristics which distinguish him. For the perfect photo, no mountain is too high, no water too deep, no jungle too thick. He is the one who stays when the others have called it a day. The one who puts his own needs on hold when it comes to the perfect photo. The results: stunning images of places that have sometimes never been photographed before’ (Karoline Krenzien).

De projecten van Mauthe krijgen meestal vorm in een boek en een reizende multimedia live show, waarin hij zijn boeken aan de man brengt. De uitgaven verschijnen vaak in samenwerking met Greenpeace, die sporadisch een voorstelling gratis toegankelijk maakt voor een breed publiek. In het verleden focuste Mauthe onder meer op de laatste groene longen van de aarde, de Europese bossen en de wonderen uit de natuur.

Na een overkoepelende hommage aan het natuurschoon van de aarde (Schönheit Erde (2015)) lanceerde Mauthe een nieuw project om de laatste stammen die aan de rand van de moderne beschaving leven in de uithoeken van de wereld te documenteren. Daarmee stapt hij in de voetsporen van fotografen als onder meer Carol Beckwith, Angela Fisher, Hans Silvester en meer recent Jimmy Nelson, die wereldwijd de verdwijnende inheemse culturen in kaart brachten.

Drie jaar reisde hij naar de uithoeken van de wereld voor het project An den Rändern der Welt. Klimaatverandering, industrie en beschaving vormen niet enkel een gevaar voor de biodiversiteit in de dieren- en plantenwereld, maar ook voor het voortbestaan van de zogenaamd primitieve samenlevingen die op de natuur aangewezen zijn om in hun rituelen, leven en onderhoud te voorzien.

Zo bezocht Mauthe 22 inheemse volkeren uit vier continenten in biotopen die variëren van tropische bossen, over bergen en woestijnen, tot de zee en het noordpoolgebied. Hij werd bij zijn fotografische expeditie vergezeld van en filmploeg, die 150 uren filmmateriaal in een bioscoopfilm condenseerde. Deze film loopt voorlopig enkel in Duitse bioscopen. Mauthe gebruikt hieruit fragmenten om de live show rond zijn boek te stofferen.

Jäger des Lichts (2014) is de titel van een natuurfotografieboek dat Markus Mauthe met andere beroemde Duitse natuurfotografen als Ingo Arndt maakte. Een kenmerkend omschrijving omdat het talent van Mauthe ligt in een indringende combinatie van kleur en licht compositie. Daarmee geeft hij een stem aan de diverse volkeren die aan de rand van de wereld leven. Zij zullen onder druk van de globalisering en de klimaatverandering hun levenswijze en voortbestaan moeten opgeven, tenzij hun leefwereld beschermd wordt.

Markus Mauthe: Lost. Mensen aan de rand van de wereld, Fontaine Amsterdam, 2018, 319 p. : ill. ISBN 9789059569065. Distributie Agora Books





© 2024 | MappaLibri