Cassandra Darke

De bijna driekwart eeuw oude Posy Simmonds (1945) wordt samen met ouderdomsdeken Raymond Briggs (1934) gezien als de grondlegger van de Britse graphic novel. Als illustrator, schrijver van jeugdboeken en cartoonist gaven ze mee vorm aan graphic novels voor volwassenen als een volwaardig literair genre binnen het Britse boekenlandschap. Dat maakte dat ze in 2005 mochten toetreden tot de Royal Society of Literature (RSL). Werk van beiden illustreerde in 2006 de cover van het RSL-jaartijdschrift met als kop ‘The Invasion of the Graphic Novelists’.

Voor de epische negentiende-eeuwse klassiekers van Gustave Flaubert, Thomas Hardy en Charles Dickens moeten we aankloppen bij Simmonds bijzondere graphic novels. Niet dat enige voorkennis nodig is om van haar moderne klassiekers als Gemma Bovery (1999), Tamara Drewe (2007) en Cassandra Darke (2018) te kunnen genieten. Simmonds losse bewerkingen van respectievelijk Madame BovaryFar from the Madding Crowd en A Christmas Carol doorlopen een aantal stappen die maken dat het eindproduct een zelfstandig hedendaags en origineel werk is.

Dat de liefhebber daarnaast sporadisch en onderhuids parallellen kan trekken met de oorspronkelijke bronnen is een bonus. Bovendien is Simmonds net zo goed een chroniqueur van haar tijd als Flaubert, Hardy of Dickens dat waren. Ze combineert elementen van strip, illustratie en roman tot een uniek geheel, met speciale aandacht voor details en dialogen. Grote tekstblokken van de verteller begeleiden het verhaal terwijl de dialogen vervat zitten in de stripsequenties, die van woordloos tot een woud van tekstballonnen kunnen variëren.

Waar in Gemma Bovery de plaatselijke Franse bakker het wel en wee van een Engels expat-koppel observeert, wordt in Tamara Drewe de Amerikaanse gastprofessor en schrijver Glen Larson opgevoerd om de menselijke interactie op en rond Stonefield in kaart te brengen, een schrijversonderkomen op het platteland, 'Ver van alle ophef en rumoer'. Het geruzie tussen de Hardimans (Beth baat het schrijverspension uit, Nicholas is een bekende thrillerschrijver die regelmatig vreemd gaat) en de terugkeer van journaliste Tamara Drewe naar het dorp van haar jeugd, zorgen voor heel wat strubbelingen.

De beslommeringen van het schrijverschap en de cultuurclash tussen het platteland en de stad worden breed uitgewerkt, terwijl femme fatale Tamara alle mannenharten sneller laat slaan. Het bredere, vierkante formaat en de zachte pastelkleuren laten deze vertaling beter tot zijn recht komen dan de smalle, langwerpige zwart-wituitgave van Gemma Bovary. Hetzelfde brede en gekleurde canvas vinden we terug in de langverwachte, nieuwe graphic novel Cassandra Darke.

Ebenezer Scrooge van dienst is Cassandra Darke, een kunsthandelaar uit het Londense West End die in prenten en geschriften over de naoorlogse Britse beeldhouwkunst gespecialiseerd is. Een corpulent, onaangenaam en onbetrouwbaar stuk vreten, die van de dementie van haar ex-man geprofiteerd heeft om een handeltje in ongeautoriseerde afgietsels van beeldhouwwerken op te zetten. Uiteindelijk loopt ze tegen de lamp en wordt ze door iedereen met de nek aangekeken.

Haar fortuin en bedienden is ze kwijt na de veroordeling voor fraude, maar als rechtgeaarde egocentrische mensenhater is ze best tevreden; alleen in het grote herenhuis in Chelsea in het gezelschap van haar hondje Corker. Het eentonige leven van Cassandra wordt op zijn kop gezet als haar nichtje Nicki, die tijdelijk in het kelderappartement woonde, zich in nesten werkt en een pistool achterlaat.

De Londense kerstsfeer is de setting voor de lang uitgestelde boetedoening van Cassandra, waarin ze gaandeweg opkomt voor en zich verzoent met haar familie, en de confrontatie aangaat met de moordenaar van haar hond, die nu haar nicht bedreigt. Het 'vreemde geluk' dat Cassandra uiteindelijk te beurt valt, staat in schril contrast met haar giftige commentaren op de kunstwereld en de mensheid. Geestige humbug van de bovenste plank, met veel zwier en zin voor detail in beeld gebracht.

Posy Simmonds: Cassandra Darke, De Harmonie Amsterdam, 2019, 94 p. : ill. ISBN 9789463360869. Vertaling van Cassandra Darke door Ariane Schluter. Distributie Elkedag Boeken

© 2020 | MappaLibri