Poëzie

BOEKEN NR. 4, APRIL 2023

Micha Hamel: Is daar iemand

door Dirk De Geest

Micha Hamel is wellicht bij het grote publiek niet zo bekend, maar hij is een gewaardeerd en meermaals bekroond dichter. Hij weet een opmerkelijke associatieve verbeelding te combineren met een precies, haast laconiek taalgebruik. Van een barokke beeldenreeks springt hij moeiteloos over op een meer rechtstreekse, haast brutale communicatie met de lezer, en vaak resulteren die taalsprongen in vervreemding en ontregeling.  

In zijn zesde bundel, Is daar iemand, is dat niet anders, maar die kenmerkende stijl krijgt hier toch een uitgesproken persoonlijk trekje. Hamel roept immers in 101 gedichten (zo staat het op de flap want de bladzijden in ongenummerd en een inhoudstafel ontbreekt) zijn verblijf op in de psychiatrie als gevolg van een zware psychotische crisis. Het openingsvers (dat is overgenomen uit een eerdere bundel) evoceert al het overweldigende effect van waanbeelden en depersonalisatie op een haast theatrale manier: ‘was ben kortom koning van de koortsdroom / die liever de rang van hansworst had gehad’. De daaropvolgende stroom van gedichten beschrijft die diepgaande existentiële crisis. Het ik lijkt een dialoog aan te gaan met een nietsontziende, cynische god en voelt zich bekeken door de hele kosmos. De daaruit resulterende extreme angst brengt ontregeling en depersonalisatie met zich mee. Het ik probeert zichzelf vergeefs samen te rapen en samen te houden in die overweldigende chaos van indrukken.
 
Die zelfanalyse staat in schril contrast met de extreme ordening van de inrichting, die enerzijds bedreigend overkomt, maar anderzijds een baken moet bieden tegen de koortsige waandromen, waar exotische dieren (een terugkerend motief met een fetisjkarakter) en de poolcirkel elkaar moeiteloos aflossen. Gaandeweg herneemt die buitenwereld haar rechten en haar plaats. Er is de verzorgende staf, er zijn de overige patiënten met ieder hun eigen levensverhaal, er zijn de maaltijden en de regelmatige wandelingen onder toezicht. Brokstukken van dat alles sijpelen door in het persoonlijke relaas dat de dichter neerschrijft. Soms gebeurt dat laconiek, op een haast klinische wijze, maar vaak neemt de creatieve schrijver zijn toevlucht tot bevreemdende beelden en een haast magische wereld. Omgekeerd worden teksten gedemonteerd en verbrokkeld over de pagina of uitgerafeld tot alfabetische lijstjes van woorden.  
 
Is daar iemand laat zo zien hoe de ontregeling radicaal toeslaat en de mens dreigt te ontdoen van zijn menselijkheid en zijn identiteit, maar ook hoe het herstel op gang komt door de combinatie van observatie en creativiteit. Door de aanwezigheid van de andere patiënten, de staf en occasionele bezoekers ontstaat er een soort van eigen microsamenleving, die opmerkelijk veel overeenkomsten vertoont met de wereld buiten. Die buitenwereld herneemt uiteindelijk aan het eind van de bundel stapvoets haar rechten. De bundel loopt uit op de terugreis naar huis, met een (kinderlijke) brief aan het gezin, de finale diagnose van de geneesheer en de uiteindelijke hereniging.
 
Het is een herkenbaar traject en het verhaal van een zoektocht naar samenhang en identiteit. Veel belangrijker lijkt mij echter de manier waarop Hamel aan dat alles een eigen uitdrukking weet te geven. Zijn bundel is onsamenhangend maar wordt doorkruist door een web van namen en motieven, door subtiele variaties op eerdere gegevens of formuleringen. Er zijn daarenboven de verwijzingen naar mythen en religies, met het ik dat als het ware gekruisigd is, in de hel terechtkomt en uiteindelijk opnieuw lijkt te verrijzen. En bovenal, er is de enorme verbeeldingskracht die de poëzie verheft tot een hoogtepunt in dit oeuvre. Een bundel van zeldzame, wrede authenticiteit maar vooral een indringend labyrint van woorden, dat de lezer dwingt in de positie van de kwetsbare dichter.  
 
Micha Hamel: Is daar iemand, Pluim, Amsterdam 2023, 126 p. ISBN 9789493304413. Distributie De Wolken

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2024

Alle tijden zijn onzeker

Joke van Leeuwen

Een kat, een man en twee vrouwen

Junichiro Tanizaki

Het mes in het vuur

Ingeborg Arvola

Ik wens mijn huis as

Daria Serenko

Konvooi. Reizen naar een land in oorlog

Tommy Wieringa

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2024

Brand

Anke Kranendonk

Dit boek is vóór de wolf

Bibi Dumon Tak, Barbara Stok (ill.)

Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de vos. Een hervertelling op rijm

Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen, Wendy Panders (ill.)

Over goden en mensen. De mooiste Griekse mythen herverteld

Daan Remmerts De Vries, Douwe Dijkstra (ill.)

Rock de Pinguïn! Het ultieme pinguïnboek

Joukje Akveld, Kees de Boer

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri