Misdaad

BOEKEN NR. 4, APRIL 2023

Sarah Pearse: Het resort

door Karen Vandyck

Op Carey Island voor de kust van Engeland is een prachtig nieuw resort gebouwd. Pronkstuk van het eiland is de metershoge Reaper’s Rock, die de vorm heeft van de zeis van Magere Hein en als een schaduw boven het eiland zweeft. De karakteristieke rots werd door de architecten naadloos geïntegreerd in het gloednieuwe luxecomplex, dat een mengeling is van hypermoderne architectuur en Mexicaanse kleuren. Het draagt de naam Lumen en het werd genomineerd voor een belangrijke architectuurprijs. Als influencer heeft Jo Leger een exclusief weekendje gearrangeerd in Lumen. Ze vindt het een uitstekende gelegenheid om de band met haar zussen Bea en Hana en Jo’s nieuwe vriend Seth aan te halen. Wanneer ze op de steiger staan te wachten op de boot naar Lumen, hoort Hana echter dat Bea niet komt en in de plaats haar man Caleb afvaardigt.  

Eenmaal op het eiland probeert iedereen er het beste van te maken, maar het is duidelijk dat deze groep een verleden heeft en niet meer de hechte familie van vroeger is. Hana’s man is een tijdje geleden verongelukt tijdens een mountainbiketochtje en Hana zit nog vol vragen. Na de eerste nacht wordt er ’s morgens in alle vroegte een lijk aangetroffen op de rotsen. Rechercheur Elin Warner, net terug uit ziekte, wordt naar het eiland gestuurd. Blijkt dat op het eiland vroeger een school was waarvan enkele leerlingen door een seriemoordenaar werden omgebracht. Bij mensen uit de streek staat het eiland dan ook bekend als vervloekt. Het pas aangetroffen lijk is voor hen de bevestiging dat Lumen er nooit had mogen komen.
 
Na Het sanatorium is Het resort het tweede boek van de Britse Sarah Pearse. Elin Warner kennen we nog van Pearses debuut toen ze in de Zwitserse bergen in een sanatorium met een moordenaar ingesneeuwd zat. Ook nu heeft Pearse gekozen voor een afgelegen lokatie die moeilijk bereikbaar is voor de buitenwereld. Daardoor beperkt het aantal mogelijke daders zich tot de mensen die zich reeds op het eiland bevinden. Pearse weeft er een oud verhaal tussen over een seriemoordenaar die het gemunt had op onschuldige kinderen. Het verhaal hangt als een zwarte sluier over het resort dat gedoemd is tot mislukken.
 
Het verhaal wordt persoonlijk voor rechercheur Elin Warner want de architect van Lumen is haar partner, Will. Het mislopen van zijn zaak weerspiegelt zich in zijn humeur en in hun relatie. Die persoonlijke insteek had goed kunnen uitpakken, maar de personages blijven redelijk vlak en eendimensionaal. De lezer krijgt ook weinig achtergrondinformatie mee waardoor je je moeilijk een duidelijk beeld van hen kan vormen. Wanneer Pearse dan uiteindelijk toch met deze informatie op de proppen komt, ben je eigenlijk je interesse al min of meer kwijt.
 
Het resort begint met een sterke proloog die doet uitkijken naar een spannend en origineel verhaal, dat er helaas niet echt uitkomt. Dat boek bestaat uit heel veel korte hoofdstukjes, wat de lezer moet aanzetten om te blijven doorlezen. Helaas eindigt vrijwel elk hoofdstuk op standaardzinnen als ‘de moordenaar is nog niet klaar’ of ‘het is tijd om er een schepje bovenop te doen’, wat op den duur begint te vervelen en echte antwoorden krijg je meestal toch niet. Het resort is dus toch niet de voltreffer is die de achterflap ons belooft.
 
Sarah Pearse: Het resort, Ambo/Anthos, Amsterdam 2022, 405 p. ISBN 9789026361463. Vertaling van The Resort door Harmien Robroch. Distributie VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri