Vertaald proza

BOEKEN NR. 6, JUNI 2024

Alessandro Baricco: Abel. Een metafysische western

door Inge Lanslots

In januari 2022 maakte Alessandro Baricco bekend dat bij hem chronische myelomonocytische leukemie was vastgesteld en dat hij zich omwille van de behandeling uit het publieke leven zou terugtrekken. Na die bekendmaking volgde een golf aan steunbetuigingen, die zich herhaalde toen hij in augustus 2023 opnieuw behandeld moest worden. Dat had de succesauteur niet verwacht, wellicht wel van zijn vele fans, maar niet van wie zijn werk sinds zijn debuut had uitgespuwd – in Italië volstaat het dat een publicatie een bestseller wordt opdat de lezer zijn neus ophaalt voor de auteur en diens werk. Tijdens zijn aangekondigde isolement voelde Baricco de nood om teksten die zich niet meteen met elkaar verhielden te hernemen en die dan verder uit te breiden. Dat volstond aanvankelijk voor hem tot zijn gezin hem aanspoorde om al die tekstdelen in een roman te gieten. Hiervoor wilde Baricco werken binnen zijn lievelingsgenre, de western, in het bijzonder de spaghettiwestern. Dat literaire project dat startte in 2019, resulteerde in Abel, de roman die in Italië acht jaar na De jonge bruid, het laatste deel van zijn tetralogie, verscheen.
 
Niet verrassend heeft Baricco’s meest recente roman de ondertitel Een metafysische western. Abel zou immers de spaghettiwestern kunnen zijn die je je inbeeldt wanneer je tijdens het bekijken van de film op de pauzeknop drukt om zo de gedachten van de personages te lezen of de minimalistische dialogen aan te vullen. In Abel leer je niet alleen de gelijknamige ik-verteller kennen. Abel groeit op als oudste van een gezin van vier. De vaderfiguur sterft wanneer Abel negentien is, de moeder laat haar kinderen in de steek en vertrekt met de noorderzon, met vier paarden. Ze keert terug in Abels leven wanneer zijn zus Lilith hem en de twee andere broers vraagt hun moeder te bevrijden voor haar ophanging. Een absurd plan waarvan de uitvoering gedetailleerd beschreven wordt en dat tegelijkertijd de persoonlijkheid van drie broers en zus typeert. In dat absurde plan is Abel van onschatbare waarde. Hij is immers die pistolero die bekend werd door zijn dubbelschot waarin de revolver in zijn linkerhand rechts een doelwit raakt en de revolver in de andere hand een doelwit aan zijn linkerkant een doelwit neerlegt. Voor Abel is zo’n schot niet alleen een risico of een vibratie, maar een bestaansreden die hij fileert in de verschillende hoofdstukken die de roman uitmaken.
 
De ik-verteller draagt niet voor niets de naam Abel, wat adem of de vergankelijke betekent. Vandaar het label ‘metafysische’ bij Baricco’s western. Abel, de sheriff van een imaginair stadje in een al even ingebeeld Wilde Westen, is geen doorsnee idiote revolverheld. Abel staat stil bij zijn leven, bij de problematische dynamiek binnen het gezin waarin hij opgroeide, de turbulente relatie met zijn geliefde Hallelujah Wood, de verknipte relatie tussen colons en native Americans en, breder, de zin en vergankelijkheid van het leven – Abels familienaam, Crow, lijkt de voorbode van de dood te zijn. Over het leven vertrouwt Abels grootvader, de man met gouden sporen, zijn kleinzoon het volgende toe.
 
‘Het leven stroomt van generatie op generatie, in de domste handelingen en in de grote bochten van de geschiedenis, het stroomt overal en in alle richtingen. We hebben er weinig invloed op, het doet alles alleen. Mochten jullie het ooit tegenkomen, weest dan niet bang. Help het een handje en geniet van het schouwspel.’
 
Die overwegingen lijken citaten uit de geschiedenis van de filosofie, wat Baricco ook ruiterlijk toegeeft in zijn dankwoord. Bovenstaand citaat zit heel mooi verweven in de vertelling, net zoals die van een leermeester en een native magiër (‘bruja’), maar laten andere filosofische beschouwingen het ritme uit Baricco’s vertelling halen. Dat ritme zit hem in Abel in de knappe dialogen, maar ook in het opknippen van de verhaallijnen. Laat dat een van Baricco’s handelskenmerken zijn. Combineer dat dan nog met knipogen naar genres, romantradities, specifieke werken zoals Herman Melvilles Moby Dick… Kortom, Abel leest eigenlijk als een persoonlijke stijloefening die lezers verder zal verdelen in lovers en haters.
 
Alessandro Baricco: Abel. Een metafysische western, De Bezige Bij, Amsterdam 2024, 189 p. ISBN 9789403131474. Vertaling van Abel door Manon Smits. Distributie Standaard Uitgeverij


deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri