Misdaad

BOEKEN NR. 6, JUNI 2024

Alice Feeney: Een voor een

door Karen Vandyck

Wie al eens eerder een boek van Alice Feeney heeft gelezen, weet dat de Britse schrijfster dol is op onverwachte plottwists en onbetrouwbare vertellers. Ook in haar vijfde thriller, Een voor een, bekruipt je het gevoel dat ik-verteller Daisy Darker niet alle nuttige informatie beschikbaar stelt aan de lezer. Er sluimert iets net onder de oppervlakte van haar verhaal en de personages lijken niet allemaal even eerlijk tegenover de lezer en tegenover elkaar.
 
Dat laatste is op zich ook niet zo verrassend aangezien de personages elkaar jarenlang niet gezien hebben en enkel voor de tachtigste verjaardag van hun grootmoeder Nana nog eens verzamelen blazen. Dat doen ze in Nana’s majestueuze huis Seaglass waar de meesten van hen hun kindertijd hebben doorgebracht. Er is echter iets bijzonders aan het huis, het is namelijk gezet op een getijdeneiland waardoor de enige toegangsweg het grootste deel van de dag overstroomd en het huis dus onbereikbaar is. Nana verwelkomt persoonlijk alle gasten: haar kleindochters Daisy, Rose en Lily, die ook haar dochter Trixie heeft meegebracht. De gescheiden ouders van het drietal, Frank en Nancy, zijn er ook, net als Conor, een jeugdvriend van de drie dochters.
 
Een waarzegster heeft ooit tegen Nana gezegd dat ze niet ouder dan tachtig zou worden en als bij wonder heeft de grote klok in het huis amper middernacht geslagen of het lichaam van Nana wordt levensloos aangetroffen. Gelukkig heeft Nana nog net haar testament kenbaar kunnen maken. Als een uur later ook een tweede lijk wordt ontdekt, is duidelijk dat Nana niet gestorven is door een ongeluk, maar dat er een moordenaar op het domein aanwezig is. En aangezien de weg naar het huis is versperd door het water, moet de moordenaar zich onder de gasten bevinden.
 
Een voor een wordt verteld door Daisy, de jongste van de drie zussen Darker. Daisy is het sukkeltje van de familie, ze is immers geboren met letterlijk een gebroken hart, een medische hartafwijking waardoor ze vaak in het ziekenhuis moest verblijven en haar geen lang leven werd voorspeld. Door haar fragiele gezondheid werd Daisy kort gehouden en kon ze tijdens haar jeugd niet genieten van de vrijheid die haar oudere zussen Lily en Rose wel hadden. Maar ze was wel de favoriet van haar grootmoeder, Nana, schrijfster van kinderboeken met als hoofdpersonage Daisy Darker.
 
Vader Darker was een begenadigd pianist die liever op tour ging dan voor zijn familie te zorgen. De afwezigheid van een vader en echtgenoot dreef het gezin Darker langzaamaan uiteen en moeder Nancy vond uiteindelijk de liefde bij een andere man, Conors vader. Alle personages hebben geheimen in Een voor een (Wie is trouwens de vader van Trixie?). En zo lijkt ook iedereen wel een motief te hebben voor de moord op Nana. Door de afgesloten setting leest Een voor een als een kruising tussen een klassiek Agatha Christie-verhaal en het bordspel Cluedo. En uiteraard komt er op het einde nog de kenmerkende plottwist van Alice Feeney. Al is deze deze keer niet helemaal vlot verteerbaar en ook een klein beetje gezocht.
 
Alice Feeney is een krak in het schrijven van vlotte, intrigerende thrillers waarin je meteen in het verhaal wordt meegezogen en waarbij het verhaal na een of meerdere plottwits op zijn kop wordt gezet. Dit doet ze uitstekend en wie genoten heeft van haar vorige boeken, zal ook Een voor een zeker kunnen smaken. Na vijf van dergelijke boeken is de grote verrassing er echter een beetje af en zijn we benieuwd of Feeney bij haar volgende boek een iets originelere aap uit de mouw kan schudden.  
 
Alice Feeney: Een voor een, Bruna, Amsterdam 2024, 384 p. ISBN 9789400516786. Vertaling van Daisy Darker door Erik de Vries en Rosalyn van Moorselaar. Distributie Standaard Uitgeverij


deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri