Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2025

Edward van de Vendel, Floor de Goede (ill.): Kom op, we gaan!

door Henk van Viegen

4+ - De bron van Edward van de Vendel is onuitputtelijk. Deze keer gaan we de ruimte in, dat zie je meteen aan de schutbladen. Allerlei dieren, herkenbaar maar tegelijk een beetje anders, ergens in de ruimte, zijn op weg. Naar het hoofdpersonage, maar ook naar jou, lezer. Als je tenminste slaapt. En als je van dieren houdt, anders gaat het niet. Nou ja, dat is een beetje onduidelijk, misschien krijg je dan robots, trekkers, racewagens e.d. die er op planeten zijn.  

De dieren vertrekken in hun ruimteschepen vanaf Jupiter, Saturnus en Neptunus en alle andere planeten en vliegen door je raam bij je naar binnen. Ze landen op je gezicht en hebben daar allerlei taken, maar niet heus. Tot je wakker wordt, dan smeren ze ‘m weer. De volgende morgen vertel je niks aan je gezinsleden, ook maar niet heus. Let (ook) op de variatie aan scepticisme op de gezichten van de gezinsleden. Op een dubbelpagina zien we een flink aantal gezinsvormen voorbijkomen. Te beginnen met die van het hoofdpersonage, een zogenoemd gewoon gezin (vader, moeder, twee kinderen), daarna de rest, zodat heel veel kinderen zich in de door de verteller aangesproken ‘je’ kunnen herkennen.
 
Floor de Goede leeft zich helemaal uit. Hij tovert een enorme variatie aan dieren, diertjes en voertuigen uit z’n palet, en weet ook fraai om te gaan met de dubbele bodems in de tekst. Meesterlijk zijn de pagina’s waarop de buitenaardse dieren geland zijn op het gezicht van het hoofdpersonage (meisje of jongen, kan allebei). Extreem dichtbij. De wezens ‘werken heel hard’ en tillen nu en dan een ooglid op om te controleren of zij/hij slaapt. Een van de dieren verdwijnt half onder de oogharen van het andere lid. Een andere kleine verrassing is het dekschild op het hol van een mol, een iets grotere de weergave van Neptunus als een soort New York of Las Vegas. Met een hoop uitgaanslevendynamiek in wolkenkrabbers.
 
Ook heeft De Goede nog een, je zou bijna zeggen: cadeau-dubbelpagina voor ons. Op wat een beetje op de aarde lijkt, in elk geval is het een bol, beeldt hij een stelletje iconische kunstwerken af. Met hier en daar het hoofdpersonage, surfend op de golf van Hokusai, of in de lucht met een vis van Eschers prent ‘Lucht en water’. Schitterend! Hij schakelt net zo makkelijk van een realistische weergave van gezinnen, naar dit soort taferelen, kleurige ruimtescheepjes met kleurwolkige uitlaatstrepen en rustige, donkere nachten of pagina’s boordevol dieren en details.  
 
Een uitdagend prentenboek. Er is werkelijk van alles te zien. De lezer wordt meteen het verhaal ingetrokken: ‘Het is geheim. Maar ik zal het je vertellen. Als je belooft het voor je te houden.’ En alleen als je gaat slapen. Uiteraard speelt de verteller met de relatie kind-ouders: ze geloven je niet, en sowieso weten ze niks van dromen.
 
Ook onderschatten de makers niet het vermogen van de lezers/kijkers in tekst en beeld dubbele bodems op te lossen. Och, och wat hebben de ruimtewezens het toch druk, zó druk: twee dubbelpagina’s kinderspelletjes, tekenen, wedstrijdjes. Sinds 2010 verschijnt er nagenoeg elk jaar een boek (soms zijn het er twee) van dit geheide duo. Het verveelt nog helemaal niet.
 
Edward van de Vendel, Floor de Goede: Kom op, we gaan! Querido, Amsterdam 2024, 40 p. : ill. ISBN 9789045130675. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2025

De laatste dag van de veerman

Frode Grytten

Grenskolonialisme

Albina Fetahaj

Het paradijs van slapen, of Iemand die met bloemen fietst

Joost Oomen

Nachtvrouwen

Maja Haderlap

Rimpeling

Bibi Dumon Tak, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2025

Altijd samen

Bette Westera, Leo Timmers (ill.)

Hanna en Hamza

Janneke Schotveld, Arevik d’Or (ill.)

Je hond en jij

Elena Bulay

Kom op, we gaan!

Edward van de Vendel, Floor de Goede (ill.)

Wij zijn de nacht. De tofste dieren van het donker

Matthijs Meeuwsen en Paco Vink (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri