Misdaad

BOEKEN NR. 2, SEPTEMBER 2015

Nic Pizzolatto: Galveston

door Anja Goyens

Galveston eindigt in 2008 met de komst van orkaan Ike, die door hoofdpersonage Roy Cady onbevreesd wordt opgewacht: “een intens zwart dat in een onvoorstelbare vorm vanachter de horizon opduikt.” De omschrijving vat treffend de sfeer van het volledige boek samen, waarin elke zin dreiging ademt en gevaar en troosteloosheid voortdurend met elkaar wedijveren. Een roadtrip die op vragen naar de waarde van een mensenleven alleen ontluisterende antwoorden te bieden heeft.
Het begin: Roy Cady is een notoire bad boy van begin veertig die regelmatig smerige klusjes opknapt voor maffiabaas Stan. Hij leidt een grauw leven dat hij sowieso al graag wegspoelt met alcohol, en nu heeft het noodlot nog wat extra’s voor hem in petto. Eerst is er zijn dokter, die hem vertelt dat hij terminale longkanker heeft. En dan is er het feit dat Roy voor Stan meer en meer een luis in de pels wordt. Roy is immers de ex-minnaar van Stans huidige vriendin, en daar kan dit maffiahaantje niet mee om. En dus plant Stan een hinderlaag waarbij Roy het loodje moet leggen – maar die laatste weet te ontsnappen en vlucht samen met tienerhoertje Rocky, het enige andere overlevende slachtoffer van de hinderlaag, naar Texas.
Ze belanden uiteindelijk in het troosteloze stadje Galveston, in ‘Emerald Shores’: een motel waar niemand voor zijn plezier verblijft, een vergaarbak voor outcasts zonder illusies en zonder toekomst. Intussen is het duo een trio geworden: Rocky heeft haar kleine zusje Tiffany opgepikt bij haar nietsnut van een stiefvader, al ging dat niet zonder slag of stoot. De kleine Tiffany steelt heel wat harten in ‘Emerald Shores’, maar de guur uitziende Roy en de flirterige Rocky doen wat meer wenkbrauwen fronsen. En intussen pakken zich al opnieuw donkere wolken samen boven hun illusie van een ontsnapping.
‘Je wordt geboren en veertig jaar later strompel je, geschrokken van je pijnen, een bar uit. Niemand kent je. Je rijdt onverlichte snelwegen af en je bedenkt maar een bestemming omdat het erom gaat in beweging te blijven. Dus je zet koers naar het laatste wat je hebt te verliezen zonder dat je eigenlijk weet wat je ermee van plan bent.’ Met dergelijke beschouwingen weet Nic Pizzolatto de lezer te verrassen en creëert hij ook sympathie voor ongeveer elk personage – problemen en slechte kanten incluis. Pizzolatto kan knappe zinnen op papier zetten, personages tot leven laten komen, sfeer scheppen en een verhaal opbouwen. Die checklist kan zeker niet voor elk romandebuut met even veel succes afgevinkt worden, maar Pizzolatto verdiende dan ook al zijn sporen als schrijver en bedenker van de veelgeprezen televisieserie ‘True Detective’. Hij is duidelijk een schrijftalent dat meerdere genres aankan. Een aanrader.
 
Amsterdam : Q, 2015, 268 p. Oorspr. titel: Galveston. ISBN 9789021458618

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri