Misdaad

BOEKEN NR. 5, NOVEMBER 2015

Deon Meyer: Icarus

door Jooris van Hulle

Met Icarus voegt Deon Meyer een nieuw luik toe aan zijn Bennie Griessel-verhalen. Dat Griessel, de topspeurder van de Valken, de speciale eenheid binnen de Zuid-Afrikaanse politiediensten die belast is met de zware criminaliteit, met een waar alcoholprobleem kampte, wisten we al uit eerder verschenen Meyer-romans. Dat hij bij de aanvang van Icarus al ruim zeshonderd dagen ‘droog’ staat en dan toch weer bezwijkt voor de drang naar alcohol, heeft te maken met een bijzonder tragische gebeurtenis die zijn trauma’s weer tot leven wekt: collega Vollie, die de confrontatie met onrecht en gewelddadigheid niet meer aankan, pleegt zelfmoord nadat hij eerst zijn familie heeft uitgemoord. Voor Griessel het moment dat de stoppen letterlijk en figuurlijk doorslaan.  
Deon Meyer schetst op een overtuigende manier het proces dat Griessel doormaakt, van de redenen die hij zichzelf voorhoudt om toch maar naar de fles te kunnen grijpen tot en met de angst dat hij zijn geliefde Alexa definitief dreigt te verliezen. Hoe hij er in deze omstandigheden toch nog in slaagt zijn (belangrijk) steentje bij te dragen in de zaak van de moord op Ernst Richter, dankt hij aan vriend en collega Cupido Vaughn, die het hele onderzoek leidt. Ook de figuur van Richter wordt psychologisch scherp geprofileerd: zijn internetbedrijf ‘Alibi.com’, dat aan potentiële overspeligen tegen fikse betaling een alibi bezorgt, blijkt een financiële luchtbel te zijn. Meyer noemt hem bij monde van een van de speurders een Icarus-figuur, die in zijn overmoed te dicht bij de zon is gevlogen en neergestort is.

Dat het team van de Valken er door intens speurwerk, voor een groot deel gebaseerd op nazicht van de banktransacties van Richter, in slagen de moordenaar te vatten, staat garant voor een ijzersterke plot. Als volleerd thrillerauteur beperkt Deon Meyer zich niet tot een rechttoe rechtaan verhaal. Parallel aan het politionele onderzoek krijgt de lezer het binnen het tijdsverloop van één dag geconcentreerde gesprek aangereikt dat Francois du Toit, eigenaar van de wijnboerderij ‘Klein Zegen’, voert met advocate Susan Peires. Het verhaal van Du Toit is het pijnlijke relaas van scheefgetrokken familieverhoudingen, te beginnen bij Francois’ grootvader en uitmondend in de misstap die Francois zelf heeft begaan door mee op te stappen in een zaak van wijnzwendel. Wat en hoe Richter er mee te maken heeft, zorgt voor onverwachte en deels door de lezer nauwelijks te voorziene wendingen.
 
Icarus is een vernuftig opgebouwde en razend spannende misdaadroman, met dien verstande dat Deon Meyer dit keer nadrukkelijk focust op de moordzaak en minder dan in eerder verschenen romans de politieke en sociaal-economische toestand van Zuid-Afrika belicht
 
Amsterdam : Bruna, 2015, 375 p. Oorspr. titel : Ikarus, vertaling: Martine Vosmaer en Karina van Santen. ISBN 9789400506152 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri