Misdaad

Stefan Ahnhem: Zonder gezicht

door Anja Goyens

Alleen al op basis van de flaptekst roept Zonder gezicht, het debuut van Stefan Ahnhem, grote verwachtingen op. Het boek wordt er aangeprezen als 'de nieuwste sensatie van Scandinavische bodem'. Dat nog tot daaraan toe – iets gelijkaardigs staat op de cover van veel andere thrillers ook te lezen. Maar uit de korte auteursbiografie blijkt ook dat Ahnhem als scenarioschrijver voor de Wallander-reeks (gebaseerd op de boeken van Henning Mankell) heeft gewerkt en dat de vertaal- en filmrechten voor zijn debuut in korte tijd aan zeven landen verkocht werden. Zonder gezicht moet dus wel de moeite waard zijn, en dat mag ook als een auteur de lezer bijna 500 pagina’s lang op sleeptouw neemt.
Centraal in het verhaal staat rechercheur Fabian Risk (what’s in a name?). Hij verhuist met zijn gezin van Stockholm naar zijn geboortestad Helsinborg om er een getroebleerd verleden achter zich te laten, aan zijn relatie te werken en over de hele lijn met een schone lei te beginnen. Het is de bedoeling dat hij met zijn gezin van een deugddoende vakantie geniet alvorens bij de lokale politie aan de slag te gaan. Maar vanzelfsprekend loopt het anders. Er blijkt namelijk een moordenaar rond te lopen die twee van Fabians vroegere klasgenoten op een gruwelijke wijze om het leven heeft gebracht. Ook de moordenaar zelf blijkt bij Fabian in de klas te hebben gezeten. Al snel wordt duidelijk dat het niet bij twee moorden zal blijven: de dader heeft het op de volledige klas gemunt – Fabian incluis – uit wraak voor de manier waarop hij vroeger werd behandeld. Het lijkt al snel duidelijk te zijn hoe de vork in de steel zit, maar dan neemt de hele zaak een onverwachte wending. De onderzoekers lijken dan toch geen gezicht te kunnen plakken op de dader – al zal diens gezicht, na afloop van de zaak, in het geheugen van elke Zweed gegrift staan.
Zonder gezicht wordt op de achterflap omschreven als 'een bloedstollende thriller over de gruwelijke effecten van pesten en buitensluiting, en over de ultieme wraak'. Het klinkt – en begint – veelbelovend, maar na een tijdje wordt het allemaal wat vergezocht. Er zijn te veel toevalligheden: zo is een van de slachtoffers een arts die in zijn carrière een medische fout maakte. Toevallig is het slachtoffer van die fout ook meteen de moordenaar die de chirurg dan achteraf een kopje kleiner maakt. Daarnaast is de dader té slim en heeft hij alles net iets té goed gepland, terwijl zijn schijnbaar uitzonderlijke intelligentie geloofwaardig gemaakt wordt. Hij maakt bovendien een aantal domme fouten die niet passen bij zijn zogenaamde meesterbrein. Daarnaast blijven de andere personages in het boek onderbelicht. Ze zijn allemaal te bevatten in een kort lijstje met eigenschappen of problemen, en krijgen geen dimensie. Deze elementen, samen met het feit dat het boek eigenlijk te lang is en uiteindelijk niet meer weet te verrassen, zorgen ervoor dat Zonder gezicht, ondanks de veelbelovende kritieken, toch niet boven het maaiveld uitsteekt.

Stefan Ahnhem, Zonder gezicht, Ambo /Anthos Amsterdam, 2014, 473 p., € 19,99. ISBN 9789041425317. Vert. van: Offer utan ansikte door Bart Kraamer. Distributie: Veen Bosch en Keuning

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf cop. 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri