Misdaad

Thomas Kanger: De dode hoek

door Anja Goyens

De Zweedse thrillerauteur Thomas Kanger schrijft niet alleen boeken maar is ook een succesvol onderzoeksjournalist. Met de vrouwelijke politie-inspecteur Elina Wiik heeft hij een goede ‘kapstok’ gevonden om het ene na het andere misdaadverhaal aan op te hangen. De dode hoek (dat in Zweden al in 2003 gepubliceerd werd) is het vijfde deel van deze reeks dat in het Nederlands verschijnt. En het verhaal begint meteen met een politiek heet hangijzer, dat nu nog even actueel is als tien jaar geleden. Een proloog beschrijft het leven in de Gazastrook: de uitzichtloosheid van de situatie en de gevechten die daar dagelijks plaatsvinden en waarbij talloze tieners als jonge martelaars het leven laten. Voor het eigenlijke verhaal wordt de setting verplaatst naar Zweden: een jong koppel, een Zweedse vrouw en haar Palestijnse partner, wordt midden in het bos vermoord. De reden is onbekend. Maar dan komt de geheime dienst zich plots met het onderzoek bemoeien en blijken er verbanden te bestaan tussen Jamal, de vermoorde man, en het lot van andere politieke vluchtelingen in Zweden. De geheime dienst verklaart dat Jamal deel uitmaakte van een terroristische organisatie en dat de moord een afrekening was die daarmee te maken had. Maar is dat wel zo? Wie heeft er belang bij dat het moordonderzoek zo snel mogelijk wordt afgesloten? Welke informatie die zich aanvankelijk in de ‘dode hoek’ bevindt voor Elina Wiik en haar collega’s, zal uiteindelijk de ware toedracht aan het licht brengen?
De dode hoek is een boek dat bijzonder vlot en snel weg leest. Het is ontspannende lectuur voor op vakantie of thuis in de zetel: al te veel meedenken hoeft niet, het verhaal is niet bijzonder ingewikkeld en alles wordt voldoende duidelijk gemaakt, zodat je niet bang hoeft te zijn om belangrijke details te missen. Maar dat leesgemak zorgt er ook voor dat De dode hoek niet boven de doorsnee thriller uitsteekt. Er is nooit het ‘wauw’-gevoel dat je doorgaans ervaart bij een echt ingenieuze plotwending of wanneer een personage op een indrukwekkende manier tot leven wordt gebracht. Dit boek van Thomas Kanger staat garant voor een aantal ontspannen uurtjes leesplezier, maar het blijft achteraf niet meer bij. Het boek mist een echte eigen identiteit, en dat blijkt al deels uit de cover: de omslagfoto lijkt wel een doorslagje van die van Stieg Larssons Millennium-trilogie. Ook jammer zijn de slordigheidsfoutjes in de tekst: tijdens het lezen bots je enkele keren op een storende spelfout die er bij de eindredactie uitgehaald had moeten zijn.

Thomas Kanger, De dode hoek, The House of Books Amsterdam, 2013, 302 p., € 17,95. ISBN 9789044342178. Vert. van: Den döda vinkeln door Ron Bezemer

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf cop. 2013

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri