Nederlands proza

Bibi Dumon Tak: Wolfskwint

door An-Sofie Bessemans

Wolfskwint is het verhaal van een van Nederlands eerste vrouwelijke pianostemmers. Na de dood van haar ouders komt de late twintiger Steffie de waarheid over haar verleden op het spoor. Wat is er gebeurd in haar gezin? Waarom verbleef haar moeder feitelijk in een psychiatrische instelling? Wolfskwint is het ongemakkelijke relaas van een dochter die gaandeweg ontdekt dat ze onomkeerbare vergissing heeft gemaakt en zelf haar leven in handen wil nemen.
Bibi Dumon Tak is een veelbekroond auteur van voornamelijk informatieve boeken (meestal over dieren) voor de jeugd. Eerder schreef ze ook al non-fictie voor volwassenen, maar dit is haar eerste roman voor volwassenen. Hij is op waargebeurde feiten gebaseerd. In een interview met Opium (19.10.2013 op de Nederlandse Radio 1) zegt ze daarover: ‘Het voelde te kil aan om er zuiver non-fictie van te maken’.
Dumon Tak leidt je in een familiegeschiedenis waarin het hoofdpersonage geconfronteerd wordt met onwetendheid, onmacht, verraad en spijt. Het binnenkomen in de roman is prettig en door heden en verleden met elkaar af te wisselen creëert de auteur spanning, maar gaandeweg schommelt Wolfskwint te zeer tussen een particulier relaas en een roman. Waar in het begin de sfeer in enkele scènes en anekdotes knap geschetst wordt, lijkt verderop het boek vooral nog te draaien om de feiten: was Steffies moeder gek of niet? Was ze terecht of onterecht in de instelling opgenomen? Wie treft schuld? Het lijkt alsof Dumon Tak te veel vasthangt aan de oorspronkelijke feiten om veel andere personages dan haar vertelster body te kunnen geven, te doen loskomen van het papier en je mee te slepen. Voor een auteur die in haar werk voor kinderen en jongeren haar lezers zover kan brengen dat ze gaan sympathiseren met kril, is dat jammer. Dit verhaal blijft ondanks het heftige van de situatie en de enkele keren waar de auteur spijkers met koppen slaat (‘wanhoop begint nu eenmaal niet vanbuiten’, ‘we zijn liever waardeloos dan zonder houvast’) toch vooral de persoonlijke zoektocht van Steffie. Hoewel Dumon Tak aan Steffies korte loopbaan als pianostemmer een mooie achtergrond heeft, die ze dan wel weer ten volle benut, vormt Wolfskwint wat mij betreft geen competitie met haar ijzersterke oeuvre voor jongere lezers.

Bibi Dumon Tak, Wolfskwint, Athenaeum-Polak en Van Gennep Amsterdam, 2013, 207 p., € 17,5. ISBN 9789025300364. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2013

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri