Poëzie

Ahmed Aboutaleb (sam.): De 100 beste gedichten voor de VSB poezieprijs 2014

door Dirk De Geest

Uitstekende poëzie hoeft niet duur te zijn. Wie voor amper 10 euro op de hoogte wil blijven van wat zich allemaal in het dichterlijke landschap van de Lage Landen aandient, hoeft zich maar één boek aan te schaffen: de jaarlijkse poëzieselectie die in de marge van de VSB Poëzieprijs wordt gepubliceerd. Vrijwel alle bundels dingen mee naar die prestigieuze onderscheiding, en de juryvoorzitter stelt de bijbehorende bloemlezing samen. In dit geval is de voltallige jury verantwoordelijk voor de selectie, die betrekking had op bundels die verschenen in de periode 2012-2013.
De jongste aflevering uit de reeks biedt opnieuw een voortreffelijke staalkaart van enkele tientallen dichteressen en dichters. Oud en jong, vernieuwend en traditioneel geïnspireerd: alles volgt hier op elkaar volgens de willekeurige systematiek van het alfabet. Men kan uiteraard zeuren over de aanwezigheid en vooral de afwezigheid van deze of gene dichter, maar in feite moeten wij ons vooral verheugen over wat wel wordt gepresenteerd. Daaruit blijkt vooral de enorme diversiteit van de poëzieproductie. Zwaal en Van Dixhoorn opteren bijvoorbeeld resoluut voor een soort van minimalisme. Voor René Huigen, Delphine Lecompte en Antoine de Kom kan het dan weer niet maximaal en uitbundig genoeg zijn. Taal wordt hier afgetast in al haar poriën. Algemeen vallen enkele trends op. Zo is er veel aandacht voor het verhalende vers: voor heel wat dichters vormt het gedicht een ideaal kader om korte verhaaltjes te vertellen, vol melancholie maar vaak ook met een relativerende of ironische ondertoon. Ook het regelmatige strofische vers doet het nog steeds goed: algemeen kent de intimistische poëzie (een verkenning van het ik en zijn buitenwereld) duidelijk een heropleving. Zelf heb ik toch weer een aantal interessante ontdekkingen gedaan, ook al blijft de selectie beperkt tot een of een paar gedichten per auteur.
En toch, zo een boekje kan maar een voortreffelijke gids zijn als de teksten goed worden geselecteerd en adequaat worden afgedrukt. Het eerste is ongetwijfeld het geval, maar als in één gedicht van Hannah Loontjens diverse fouten worden afgedrukt (waardoor de tekst zelfs deels onbegrijpelijk wordt) is er iets grondig fout met de eindredactie van dit boek. Voor zo een prestigieus visitekaartje is dat onbegrijpelijk.


Ahmed Aboutaleb (sam.), De 100 beste gedichten voor de VSB poezieprijs 2014, De Arbeiderspers Amsterdam, 2014, 149 p., € 9,95. ISBN 9789029588324. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri