Poëzie

Remco Campert, Ysbrant (ill.): Licht van mijn leven

door Dirk De Geest

Remco Campert vierde zopas zijn 85ste verjaardag, maar dat is aan zijn poëzie niet meteen te merken. Licht van mijn leven bundelt opnieuw een aantal gedichten waarin toegankelijkheid en poëtische intensiteit op een voorbeeldige wijze worden gecombineerd. Enkele verzen werden al eerder bibliofiel gepubliceerd, maar in deze ruimere verzameling krijgen ze een andere samenhang.
Niet toevallig staan veel gedichten in het teken van het verleden. De eerste reeks, ‘Gebeurtenissen’, bevat enkele in-memoriamgedichten voor collega’s. Telkens weer doorkruist de dood het vitalisme van de ik; leven en dood zijn van langsom nauwer met elkaar verbonden, als een soort van dagelijks gespreksonderwerp en een dagelijkse ervaring. Dat verandert ook het vroegere geloof in de poëzie als een magisch medium. De dichter verschijnt in deze bundel nog steeds als een ‘reddende engel’, maar hij is tegelijk ‘gehavend’ (uit het gedicht ‘De dichter’ voor Hans Verhagen).
Toch blijft die zoektocht naar het poëtische, zowel in het leven als in de taal, een constante in Licht van mijn leven. Alleen al de titel is sprekend, aangezien Campert het uiteindelijke geloof in vitaliteit blijft onderstrepen. Dat komt vooral tot uiting in de lange afdeling ‘Openingen’. Hier toont Campert zijn ultieme vakmanschap, met de ironische spreektoon die ook zijn proza eigen is, met de monkelende opmerkingen, met de precieze karakterisering van personen en decors. Zo wordt een vernissage beschreven, met de onbenullige conversaties en de ik-figuur die in feite teruggezogen wordt naar zijn verleden, waar hij het verband tussen het leven en de kunst ontdekt. Die elementen keren in de overige gedichten terug in tal van variaties. Het hoogtepunt van de bundel is ongetwijfeld de mooie reeks ‘De meisjes van plezier’ (eerder bibliofiel verschenen), die wordt opgeluisterd met litho’s van Ysbrant. Deze bundel is niet echt vernieuwend, maar hij toont ons wel de typische Remco Campert. Reden genoeg om tevreden te zijn, dus.


Remco Campert, Ysbrant (ill.), Licht van mijn leven, De Bezige Bij Amsterdam, 2014, 44 p., ill. € 24,9. ISBN 9789023488842. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri