Poëzie

Remco Campert, Ysbrant (ill.): Licht van mijn leven

door Dirk De Geest

Remco Campert vierde zopas zijn 85ste verjaardag, maar dat is aan zijn poëzie niet meteen te merken. Licht van mijn leven bundelt opnieuw een aantal gedichten waarin toegankelijkheid en poëtische intensiteit op een voorbeeldige wijze worden gecombineerd. Enkele verzen werden al eerder bibliofiel gepubliceerd, maar in deze ruimere verzameling krijgen ze een andere samenhang.
Niet toevallig staan veel gedichten in het teken van het verleden. De eerste reeks, ‘Gebeurtenissen’, bevat enkele in-memoriamgedichten voor collega’s. Telkens weer doorkruist de dood het vitalisme van de ik; leven en dood zijn van langsom nauwer met elkaar verbonden, als een soort van dagelijks gespreksonderwerp en een dagelijkse ervaring. Dat verandert ook het vroegere geloof in de poëzie als een magisch medium. De dichter verschijnt in deze bundel nog steeds als een ‘reddende engel’, maar hij is tegelijk ‘gehavend’ (uit het gedicht ‘De dichter’ voor Hans Verhagen).
Toch blijft die zoektocht naar het poëtische, zowel in het leven als in de taal, een constante in Licht van mijn leven. Alleen al de titel is sprekend, aangezien Campert het uiteindelijke geloof in vitaliteit blijft onderstrepen. Dat komt vooral tot uiting in de lange afdeling ‘Openingen’. Hier toont Campert zijn ultieme vakmanschap, met de ironische spreektoon die ook zijn proza eigen is, met de monkelende opmerkingen, met de precieze karakterisering van personen en decors. Zo wordt een vernissage beschreven, met de onbenullige conversaties en de ik-figuur die in feite teruggezogen wordt naar zijn verleden, waar hij het verband tussen het leven en de kunst ontdekt. Die elementen keren in de overige gedichten terug in tal van variaties. Het hoogtepunt van de bundel is ongetwijfeld de mooie reeks ‘De meisjes van plezier’ (eerder bibliofiel verschenen), die wordt opgeluisterd met litho’s van Ysbrant. Deze bundel is niet echt vernieuwend, maar hij toont ons wel de typische Remco Campert. Reden genoeg om tevreden te zijn, dus.


Remco Campert, Ysbrant (ill.), Licht van mijn leven, De Bezige Bij Amsterdam, 2014, 44 p., ill. € 24,9. ISBN 9789023488842. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri