Misdaad

Jean-Luc Bannalec: Bretonse verhoudingen

door Jan Baes

'Het was de tegenstelling tussen “armorica” en “argoat” zoals het in het Keltisch heette, "het land in zee" en "het land van de bomen". Dat waren de twee wezenlijke bestanddelen van Bretagne.' In Concarneau waar commissaris Dupin woont en werkt, ‘zegeviert de zee’, even verder, in Pont Aven — waar hij de moord op een hotelier moet oplossen ‘rook je de rivier, de grond, bomen, het dal — kortom het land’.

In deze door Simenon geïnspireerde detective, speelt zowel de streek als de geschiedenis een belangrijke rol. In Bretagne en dan vooral in de Finistère (Finis terrae) ontstond aan het eind van de negentiende eeuw in Pont Aven een heuse schilderschool met beroemde namen als Gaugain, Serusier en Emile Bernard. Met open armen werden de kunstenaars er onthaald, vooral in het pensionhotel Le Central van Marie-Jeanne Pennec waar ze voor hun verblijf betaalden met schilderijen.

Het is de achterkleinzoon van Jeanne, de 91-jarige Pierre-Louis Pennec die, begin juli, net wanneer het toeristisch seizoen van start gaat, vermoord wordt teruggevonden. Commissaris Dupin, die zijn eerdere standplaats in Parijs heef moeten verlaten omdat hij door zijn eigenzinnige aanpak president Chirac had beledigd, wordt voor zijn eerste grote zaak in Bretagne al direct geconfronteerd met het wantrouwen van de bewoners en de ergernis van zijn eigen inspecteurs. Vier dagen zal hij nodig hebben om licht te zien in het raadsel dat meer te maken heeft met het schilderkundige verleden van het stadje dan eerst werd gedacht.
Bannalec oogstte met dit eerste boek uit de serie over commissaris Dupin terecht succes. Het is immers een vlot leesbare, knap geconstrueerde en ook geestige detective die bovendien zonder meer als plaatsvervanger kan dienen voor een reisgids van de Finistère.

Jean-Luc Bannalec, Bretonse verhoudingen, Lebowski Amsterdam, 2014, 284 p., € 19,95. ISBN 9789048819362. Vert. van: Bretonische Verhältnisse : ein Fall für Kommisar Dupin door Marcel Misset. Distributie: Agora UitgeverscentrumOorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri