Misdaad

Jean-Luc Bannalec: Bretonse verhoudingen

door Jan Baes

'Het was de tegenstelling tussen “armorica” en “argoat” zoals het in het Keltisch heette, "het land in zee" en "het land van de bomen". Dat waren de twee wezenlijke bestanddelen van Bretagne.' In Concarneau waar commissaris Dupin woont en werkt, ‘zegeviert de zee’, even verder, in Pont Aven — waar hij de moord op een hotelier moet oplossen ‘rook je de rivier, de grond, bomen, het dal — kortom het land’.

In deze door Simenon geïnspireerde detective, speelt zowel de streek als de geschiedenis een belangrijke rol. In Bretagne en dan vooral in de Finistère (Finis terrae) ontstond aan het eind van de negentiende eeuw in Pont Aven een heuse schilderschool met beroemde namen als Gaugain, Serusier en Emile Bernard. Met open armen werden de kunstenaars er onthaald, vooral in het pensionhotel Le Central van Marie-Jeanne Pennec waar ze voor hun verblijf betaalden met schilderijen.

Het is de achterkleinzoon van Jeanne, de 91-jarige Pierre-Louis Pennec die, begin juli, net wanneer het toeristisch seizoen van start gaat, vermoord wordt teruggevonden. Commissaris Dupin, die zijn eerdere standplaats in Parijs heef moeten verlaten omdat hij door zijn eigenzinnige aanpak president Chirac had beledigd, wordt voor zijn eerste grote zaak in Bretagne al direct geconfronteerd met het wantrouwen van de bewoners en de ergernis van zijn eigen inspecteurs. Vier dagen zal hij nodig hebben om licht te zien in het raadsel dat meer te maken heeft met het schilderkundige verleden van het stadje dan eerst werd gedacht.
Bannalec oogstte met dit eerste boek uit de serie over commissaris Dupin terecht succes. Het is immers een vlot leesbare, knap geconstrueerde en ook geestige detective die bovendien zonder meer als plaatsvervanger kan dienen voor een reisgids van de Finistère.

Jean-Luc Bannalec, Bretonse verhoudingen, Lebowski Amsterdam, 2014, 284 p., € 19,95. ISBN 9789048819362. Vert. van: Bretonische Verhältnisse : ein Fall für Kommisar Dupin door Marcel Misset. Distributie: Agora UitgeverscentrumOorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri