Vertaald proza

Georges Eekhoud: Het hart van Tony Wandel

door Jan Baes

‘Een tragische dood is beter dan een tragisch leven’. Met deze woorden levert Tony Wandel, een stratenmaker uit het stadje N.-aan-de-Schelde, zich over aan de Vlaamse chirurg Van Kipkap, die op zoek is naar een gezond hart voor zijn ziekelijke patiënt, bankier Trekkenpluk. Met het geld wil hij na het ongeval dat hem kreupel maakte, de toekomst van vrouw en kinderen veilig stellen. Harttransplantatie is in het jaar 2250 de gewoonste zaak ter wereld geworden, zo staat het in de ‘Droevige kronieken’, een publicatie die aan het einde van alle aardse leven werd teruggevonden. Maar ook dat het aanbod achter bleef bij de vraag, wat directe aanleiding was voor misbruik.
Tony Wandels hart is echter een speciaal hart, dat van een ingoed mens, de laatste der rechtvaardigen. De gewetenloze bankier zal met zijn nieuwe orgaan niet alleen zijn jeugd terugvinden, maar ook zijn geweten, dat samen met het hart is overgeplant. Want is het hart, zoals Aristoteles al dacht, niet de zetel van de ziel?
In de jaren die volgen, zal Tony Wandels hart nog meerdere kandidaten eerbaar maken. Zoals de pedante academicus Dullevrek, die al zijn cantates verbrandt en uiteindelijk een authentiek kunstenaar wordt. Nog enkele eeuwen zal het ‘evangelische’ hart via nieuwe bekeerlingen trachten het leven voor de mensheid rechtvaardiger en gelukkiger te maken, en uitbuiting, slavernij en oorlog uit te bannen. Tevergeefs natuurlijk, want de goedwillende enkeling zal altijd op de onwil stuiten van degenen die hij net wil helpen.
Een modern sprookje, een satire en een allegorie, met heel wat profetische kanten, zoals blijkt uit de bijna wetenschappelijke beschrijving van de ontwikkeling naar harttransplantaties toe, of naar de wijze waarop in de wereld van vandaag de handel in organen maffiose kanten krijgt.
Het verhaal komt uit de bundel Nouvelles Kermesses uit 1887 en is typerend voor Georges Eekhoud (Antwerpen, 1854 - Brussel 1927) een sociaal bewogen, radicaal denkend en politiek uiterst links geëngageerd schrijver. Vlaamsvoelend bovendien, neemt hij het op voor de arme Kempense boeren en de stedelijke arbeiderspopulatie. Met Escal-Vigor (1899) schrijft hij de eerste homo-erotische roman in onze literatuur en haalt zich de woede van de autoriteiten op de hals. Onterecht vergeten in het complexe land dat we geworden zijn, heeft hij het, zoals zijn onvolprezen stadsgenoot André Baillon, moeilijk om op zijn werkelijke waarde te worden geschat, achterdochtig bekeken, zowel door zijn streek- als door zijn taalgenoten. Een wereld die nog te ontdekken valt.

Georges Eekhoud, Het hart van Tony Wandel, Voetnoot Amsterdam, 2013, 97 p., € 9. ISBN 9789491738050. Vert. van: Le coeur de Tony Wandel door Katelijne De Vuyst. Distributie: EPO

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf  2013

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri