Nederlands proza

Frank Adam, Klaas Verplancke (ill.): Confidenties aan een ezelsoor

door Jooris Van Hulle

Belgische fabels is het vijfde boek in de reeks ‘Confidenties aan een ezelsoor’ van Frank Adam en laat de lezer kennismaken met ‘het Belgistan van de eenentwintigste eeuw’. De auteur focust dit keer op typisch Belgische toestanden, met een licht kritisch-ironische blik op het land ‘waar politiek, onderwijs, toerisme, sport en de vele andere geledingen van de samenleving niet worden geregeerd door de wrede speling van het toeval of het lot, maar door de troostende logica van het absurde’ (uit het ‘Voorwoord van een gewezen uitgeefster’, het stuk waarmee de bundel opent en waarmee meteen de toon wordt gezet).
Net als in de vorige boeken uit de reeks, waarin de ezel zijn oor te luisteren legt bij de mensen die hem komen interpelleren over wat hen in de dagelijkse handel en wandel bezighoudt, laat Adam zijn licht schijnen over een aantal hot items die België en zijn bewoners nauw aan het hart liggen: het koningshuis, de Brusselse intelligentsia, de geldstroom binnen de voetbalcompetitie, de allochtonen in Antwerpen… Vanuit het ongerijmde – heel wat situaties worden op de spits gedreven en krijgen daardoor een absurd karakter – legt Adam bloot wat ons allen aanbelangt en kan aanbelangen en waarover iedereen wel een menig te ventileren heeft. Binnen de traditie van de fabel, het genre dat Adam en illustrator Klaas Verplancke in hun toch wel opmerkelijke samenwerking nieuw leven hebben ingeblazen, sluit het boek naadloos aan bij de eerder verschenen delen over de woestijn, de wereld, de liefde en de erotiek. Echt vernieuwend zijn de Belgische fabels niet, maar ze ronden een project af dat als geheel een eigen plaats inneemt in onze literatuur. De tekeningen van Verplancke geven door hun originele, eigenzinnige en vaak speelse benadering van de teksten, een onmiskenbare meerwaarde aan het geheel.

Frank Adam, Klaas Verplancke (ill.), Confidenties aan een ezelsoor, Vrijdag Antwerpen, 2013, 103 p., ill. € 19,95. ISBN 9789460012129. Distributie: Elkedag Boeken

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2013

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2023

Bloot verder

Jan Vanriet

De glazen tuin

Tatiana Ţîbuleac

Hoe ik de vissen ontmoette

Ota Pavel

Lege kasten

Maria Judite De Carvalho

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Duizend & ik

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Lieve vriendin

Paul Verrept, Tim Van den Abeele

Mensendieren

Yoko Heiligers

Water is voor vissen

Puck Koper

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri