Misdaad

Blake Crouch: Verbeten

door Karen Vandyck

Verbeten is het tweede deel in de ‘Wayward Pines’-trilogie van Blake Crouch. Na Verloren, het spannende eerste deel, lost Verbeten niet geheel de hooggespannen verwachtingen in. Het is duidelijk een overgangsboek naar het laatste deel, Verlaten.
Verbeten speelt zich af enkele weken na het einde van het vorige boek. Hoofdpersonage Ethan Burke, die in het vorige deel ternauwernood wist te ontsnappen aan de razende bevolking, is nu gepromoveerd tot sheriff van Wayward Pines. Burke is dus in sneltempo ingeburgerd in de gemeenschap. Hij is bovendien de enige in het dorp die weet waarvoor de onder stroom staande hekken dienen die het dorp afgrenzen van de buitenwereld. Wayward Pines is namelijk de creatie van David Pilcher, die het dorp jaren geleden uit de grond stampte toen hij merkte dat het menselijk ras begon te degenereren. Alle inwoners, inclusief Pilcher en zijn medewerkers (die uit het zicht van de inwoners in een berg wonen), zijn ingevroren en jaren later weer tot leven gewekt. Alle inwoners denken dat ze geheugenverlies hebben door een verkeersongeluk, maar Burke weet wel beter. Hij kan maar niet wennen aan het artificiële, opgesloten leven in Wayward Pines en samen met enkele verzetslieden, waaronder zijn ex-partner en geliefde uit zijn vorig leven, plant hij een coup op Pilcher.
In Verbeten staat vooral de gewetenscrisis van Burke centraal. Hij is de enige van de bewoners die de gruwelijke waarheid kent, maar hij weet niet wat hij met deze informatie moet doen. De bewoners inlichten zodat ze zich kunnen voorbereiden op het gevaar van buitenaf, maar daardoor voorgoed in angst leven? Of toch maar zwijgen om de rust te bewaren? Burke vindt het echter moeilijk zijn vrouw te blijven voorliegen en uit het zicht van de camera's en microfoons — Wayward Pines wordt 24/7 in de gaten gehouden door Pilcher — brengt hij haar op de hoogte. Wanneer even later de jonge Alyssa vermoord wordt teruggevonden, lijkt ook Pilcher niet helemaal zuiver op de graat en begint Burke aan een solo-onderzoek.
De jonge Crouch heeft een vlotte en actievolle schrijfstijl die wordt gekenmerkt door snelle dialogen met korte zinnetjes. Zijn boeken lezen als filmscenario's en het mag dan ook niet verwonderen dat Crouch zijn mosterd haalde bij televisieseries als ‘Twin Peaks’ en ‘Lost’. De ‘Wayward Pines’-trilogie is een thrillerreeks overgoten met een sciencefictionsausje, die de lezer ook een spiegel wil voorhouden van de huidige maatschappij. Een dorp waar je elk uur van de dag bekeken en afgeluisterd wordt, lijkt immers nog ver weg, maar ook in ons straatbeeld duiken er steeds meer camera's op.
Zoals gezegd vormt Verbeten de schakel tussen Verloren en Verlaten (dat later dit jaar uitkomt). Het is een noodzakelijk deel, en met alweer een razend spannende cliffhanger op het einde verzekert Crouch zich alvast van het succes van het afsluitende boek. Pas na dit deel kunnen we de volledige trilogie op haar waarde beoordelen, maar ondertussen hebben we toch al weer enkele spannende leesuren beleefd.

Blake Crouch, Verbeten, Karakter Uithoorn, 2014, 350 p., € 17,95. ISBN 9789045205939. Vert. van: Wayward door Yolande Ligterink. Distributie: L&M Books

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri