De twee hartsvriendinnen Sarah en Jennifer zijn geobsedeerd door gevaar. Zo houden ze een lijstje bij met dingen die je vooral nooit mag doen, zoals je drankje alleen laten of betrokken raken in een vliegtuigcrash. Nog een van die dingen op hun lijstje is in een auto stappen met een vreemde. Wanneer ze hun regels na een feestje even vergeten, heeft dit meteen rampzalige gevolgen. De man van wie ze denken dat die hen veilig naar huis zal brengen, heeft immers andere gedachten. De meisjes worden ontvoerd en drie jaar lang misbruikt. Sarah sterft na een tijdje, maar Jennifer weet uiteindelijk te ontsnappen.
Tien jaar later heeft Jennifer haar naam veranderd in Caroline Morrow en woont ze eenzaam en zwaar getraumatiseerd in haar flat op een bovenste verdieping ergens in New York. Ze laat haar maaltijden aan huis brengen en heeft zich volledig afgesloten van de buitenwereld. Ze heeft enkel persoonlijk contact met haar psychiater en de rechercheur die het onderzoek naar de ontvoering voerde. Maar dan krijgt Morrow een bericht dat Jack Derber, de sadist die haar ontvoerd heeft, in aanmerking komt voor vrijlating. De politie vraagt haar te getuigen zodat de voormalige professor psychologie niet op vrije voeten komt. Morrow is niet erg happig op het idee, maar dan begint Derber haar vanuit de gevangenis brieven te schrijven. Jennifer hoopt in de brieven een aanwijzing te vinden over de omstandigheden waarin Sarah is gestorven.
Dit debuut van de Amerikaanse Koethi Zan vertrekt van een aardig idee, maar mist de uitwerking om er een topthriller van te maken. Het begin van Wat je nooit moet doen is nochtans veelbelovend, de eerste zinnen zijn intrigerend: ‘De eerste tweeëndertig maanden en elf dagen van onze gevangenschap waren we met z’n vieren beneden. En toen, heel plotseling en zonder waarschuwing waren we nog met drie.’ De manier waarop Zan de ontberingen van de meisjes in de kelder beschrijft is beklemmend en ongemakkelijk. Maar het is moeilijk te geloven dat een vrouw die zich tien jaar lang heeft gebarricadeerd in haar appartement plots het ene na het andere vliegtuig opstapt zonder dat ze naar adem snakkend en overmand door paniekaanvallen in elkaar stort. Zeker als je bedenkt dat Morrow vroeger geobsedeerd was door gevaar. Ook niet echt geloofwaardig is dat Morrow in haar eentje een politie-onderzoek oplost dat al jaren op een dood spoor zit. Er zitten zeker goede scènes in Wat je nooit moet doen, maar al bij al blijft het verhaal veel te vlak. Jammer want Zan laat wel zien dat ze kan schrijven. Hopelijk besteedt ze volgende keer iets meer tijd aan haar personages en verhaal.
Koethi Zan, Wat je nooit moet doen, Cargo Amsterdam, 2013, 332 p., € 19,9. ISBN 9789023485001. Vert. van: The never list door Daniëlle Stensen. Distributie: WPG Uitgevers
Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2013
deze pagina printen of opslaan