Misdaad

Karin Slaughter: Veroordeeld

door Karen Vandyck

Atlanta, 1975. De jonge Kate Murphy begint aan haar allereerste werkdag bij de politie. Met knikkende knieën, want niemand geeft een cent om haar slaagkansen en de verwachting is dat ze het nog geen dag uithoudt. Het politiedepartement van Atlanta staat namelijk niet meteen bekend om zijn gastvrijheid: mannen willen niet met vrouwen samenwerken, blanken niet met zwarten en ervaren agenten niet met groentjes. Tussen alle groepen heerst een strikte scheiding en een grote minachting ten opzichte van elkaar. Kate wordt gekoppeld aan de blanke Jimmy Lawson, wiens partner amper een dag eerder voor zijn ogen werd vermoord. Jimmy is vastbesloten de dader te vinden, maar omdat Kate niet in zijn plannen past, dumpt hij haar bij zijn collega en zus Maggie. Beide vrouwen ontdekken dat er ongerijmdheden zitten in Jimmy’s verklaring over de dood van zijn partner, maar ze worden niet serieus genomen. Zeker niet door Jimmy en Maggies oom Ted, een van de meest ervaren agenten uit het korps, maar ook een van de grootste racisten en vrouwenhaters.
Karin Slaughter schuift haar vaste hoofdpersonages Sara Linton en Will Trent even aan de kant om haar oeuvre op te frissen met een stand-alone thriller met nieuwe personages. Wie bekend is met haar oeuvre, weet dat Slaughters boeken zich in de omgeving van Atlanta afspelen. Nieuw is dat het volledige verhaal zich afspeelt in het verleden, namelijk halverwege de jaren zeventig. Het is een tijd waar sommigen wellicht met weemoed aan denken, maar die ook gekenmerkt wordt door een strikte rassenscheiding, vrouwenhaat en homofobie. Slaughter heeft grondig onderzoek verricht en komt met een heel beeldend, filmisch en gedetailleerd beeld van Atlanta anno 1975. Veroordeeld is daarom niet alleen een spannende thriller, maar ook een boeiend tijdsbeeld. In zekere zin kunnen we zeggen dat Atlanta het belangrijkste hoofdpersonage van het boek is.
Het misdaadverhaal is netjes uitgewerkt, naast de moord op Jimmy’s partner is er ook nog een moordenaar (de ‘Shooter’) die het gemunt heeft op agenten. Het is niet het meest originele verhaal van Slaughter, maar het fungeert vooral als omkadering voor Atlanta. De schrijfster houdt van personages met littekens en haar daders opereren wel vaker uit restanten van een getroebleerd verleden van kindermisbruik, geweld en/of verwaarlozing. Ook Veroordeeld is een rauw en duister verhaal met personages die dicht op of totaal over de grens van het toelaatbare handelen (zoals een van de personages het formuleert: ‘Evil people can do good, and good people can do evil’). Sommige hoofdstukken worden verteld vanuit het standpunt van de shooter waardoor we leren hoe hij zo wreed is geworden. Niemand in Slaughters verhalen kende een fijne jeugd, en als je zoals Kate het geluk hebt gehad om op te groeien in een warm gezin, dan laat de schrijfster je man wel sneuvelen in de Vietnamoorlog.
Slaughter houdt zich al jaren schijnbaar moeiteloos staande aan de top van het thrillergenre en Veroordeeld verandert niets aan deze status. Een sterk boek.

Karin Slaughter, Veroordeeld, Cargo Amsterdam, 2014, 476 p., ill. € 19,9. ISBN 9789023487241. Vert. van: Cop town door Ineke Lenting. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri