Misdaad

Ursula Poznanski: Blind verleden

door Karen Vandyck

Voor Blind verleden, haar tweede thriller, borduurt de Oostenrijkse jeugdauteur Ursula Poznanski verder op het succes van voorganger Vijf. Het symathieke hoofdpersonage Beatrice Kaspary keert terug en ook nu is er grote aandacht voor de gevaren van huidige technologieën, in dit geval social media.
Op een camping in Salzburg worden in de struiken de lijken van een neergeschoten man en een gewurgde vrouw ontdekt. De identificatie verloopt niet al te moeilijk, maar het is een uitdaging voor de politie om uit te zoeken wat de slachtoffers bij elkaar bracht. De man is een teruggetrokken dertigjarige computerfreak; de vrouw is mooi, stijlvol en afkomstig uit Duitsland. Twee totaal verschillende mensen, die elkaar tot voor het weekend van hun dood nog nooit ontmoet hadden. Waarom liggen ze dan in een afgelegen bos dood naast elkaar? Kaspary en haar partner Florian Wenninger ontdekken dat beide slachtoffers lid waren van dezelfde poëziegroep op Facebook. Wanneer ook een derde lid van de groep overlijdt, ontstaat er paniek onder de poëzieliefhebbers. Kaspary meet zich een vals Facebookprofiel aan in de hoop online meer aanwijzingen te kunnen vinden.
Poznanski slaagt erin de lezer erg lang in het ongewisse te laten over wat er precies aan de hand is. De plot zit sterk in elkaar en de ontknoping is verrassend maar geloofwaardig. Soms laat de auteur in korte passages ook de dader aan het woord, waardoor je informatie krijgt die de speurders niet hebben en beseft dat de tijd dringt. Het boek komt pas echt goed op gang in de tweede helft. Daarvoor neemt Poznanski rustig de tijd om haar verhaal op te bouwen en de personages te introduceren. Wanneer er daarna slachtoffers vallen, zijn het personages die je al kent en wier dood je dus meer raakt dan bij een onbekend slachtoffer. Ook het privéleven van de hoofdpersonages komt aan bod: Kaspary worstelt met het gedrag van haar ex Achim maar wil geen ruzie maken voor de kinderen, terwijl Wenninger een relatiecrisis doormaakt met zijn vriendin Anneke.
Misschien is het een uitloper van haar carrière als schrijfster van jeugdboeken, maar Poznanski is helemaal op de hoogte van de nieuwste technologieën en social media. In Vijf breide ze het verhaal rond geocaching, in Blind verleden speelt Facebook een centrale rol. Dat schept interessante mogelijkheden voor de rechercheurs, die ongezien in de poëziegroep kunnen infiltreren en meelezen wat er online gebeurt. Het geeft de boeken van Poznanski ook een eigentijds karakter.
Blind verleden is een prettig lezend verhaal met levendige personages en een plot die knap ineen zit. Poznanski bevestigt dat Vijf geen toevalstreffer was.

Ursula Poznanski, Blind verleden, Cargo Amsterdam, 2014, 400 p., € 19,9. ISBN 9789023482284. Vert. van: Blinde Vögel door Bonella Van Beusekom. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri