volw. non-fictie

Martin Appelo: Socratisch motiveren

door Kyra Fastenau

Deze publicatie bundelt de eerder verschenen uitgaven Socratisch motiveren (2007) en Waardenloze gesprekken: Socratisch motiveren in de praktijk (2010). Martin Appelo gaat ervan uit dat er geen ongemotiveerde mensen zijn, maar dat iedereen zijn of haar eigen beweegredenen heeft om bepaald gedrag wel of niet te vertonen: ‘Moeilijke mensen bestaan niet. Moeilijke interacties wel.’ Natuurlijk kan het zijn dat het resultaat van dit gedrag niet de gewenste uitkomst heeft, maar de motieven zullen er wel altijd zijn. Appelo’s doel is dan ook om vastgelopen gesprekken weer laten stromen, zodat mensen weer in beweging kunnen komen. Daarvoor geeft hij een aantal technieken waar hulpverleners, coaches en therapeuten hun voordeel mee kunnen doen.
Het boek bevat een helder uiteengezette en goed onderbouwde beschrijving en illustratie van de technieken en werkwijzen van het socratisch motiveren. Naast veel achtergrondinformatie over deze werkwijze, die ontstond in de psychiatrie, worden ook de te volgen stappen duidelijk uit de doeken gedaan. Het socratisch motiveren kent namelijk een logische opbouw, waarbij een volgend stadium pas betreden wordt als een vorige actie iets oplevert. Zo wordt na het vaststellen van het probleem van de cliënt overgegaan naar de kennismakingsfase, waarna de probleemmotieven worden verduidelijkt. Of er wel iets moet veranderen wordt bekeken in stap vier, waarna de vijfde stap verder ingaat op de consequenties van de vorige actie(s).
Daarnaast geeft het boek de technieken voor het voeren van een ‘waardenloos gesprek’. Dit is een gesprek waarin de hulpverlener geen mening geeft en ook niet vertelt wat hij goed of slecht vindt. Appelo beschrijft de noodzakelijke attitude van de hulpverlener en geeft een groot aantal praktijkvoorbeelden. Het boek is ronduit vernieuwend omdat het een minder gebruikelijke omgang met cliënten schetst. Een erg mooi en nuttig boek, dat bestemd is voor allerlei soorten hulpverleners en therapeuten.

Martin Appelo, Socratisch motiveren, Boom Amsterdam, 2014, 164 p., € 32,5. ISBN 9789089532145

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri