volw. non-fictie

Dale Pinnock: Eten als medicijn

door Kyra Fastenau

Wat we dagelijks naar binnen werken, beïnvloedt onze gezondheid. Eten als medicijn van Dale Pinnock speelt daar op in: het boek bevat tachtig eenvoudige, smaakvolle en gezonde gerechten, gecreëerd met een ruime selectie van ingrediënten die elk een bepaalde lichaamsfunctie ondersteunen.
In de introductie kadert Pinnock kort onze veranderde kijk op voeding en geeft hij een beknopte en vrij vage uitleg over de verschillende bestanddelen van voedingstoffen. Hij onderstreept dat hij de conventionele geneeskunde niet afwijst, maar voeding als een belangrijke ondersteuning daarvan ziet. Een valide kritiek, al is het wat dubieus dat hij voortdurend stelt dat de geneeskrachtige werking van voedingsstoffen ‘grondig onderzocht, gedocumenteerd en bewezen is’, maar nergens verwijst naar een concrete studie. Zijn verkooppraatje dat de recepten lekker én gezond, snel en gemakkelijk zijn, valt hier en daar te betwisten: hoewel het gros van zijn ingrediënten inderdaad gemakkelijk verkrijgbaar is, moet je in onze contreien toch een blokje omfietsen om aan gojibessen, spirulina of dahl te komen, en eieren pocheren zonder enige aanwijzing is meer iets voor de gevorderde chef. Desalniettemin is Eten als medicijn een toegankelijk kookboek, ook geschikt voor wie minder tijd en geld in gezonde voeding wil steken – zeker in vergelijking met de meeste ayurvedische kookboeken.
Na de inleiding volgt een kort overzicht van de gebruikte ingrediënten, gerangschikt per voedingsgroep, voorzien van een korte beschrijving van hun werking en de kwaaltjes waartegen ze zouden helpen. Vlees ontbreekt, dat valt meteen op. Ik mis echter een duidelijke verantwoording – jammer, want dat had de lezer wellicht bewust kunnen maken van de voordelen van vegetarisme. Vis is wel opgenomen, hetgeen me iets kritischer stemt: wanneer mensen massaal tonijn gaan eten als vleesvervanger, zal deze zwaar overbeviste soort binnenkort uitgestorven zijn. Maar dierwelzijn en het milieu was dan ook niet Pinnocks uitgangspunt.
De recepten zijn onderverdeeld in diverse categorieën: ontbijt en brunch; soepen; tussendoortjes; kleine gerechten; bijgerechten en dipsausjes; handige, gezonde snacks; vlugge hoofdgerechten; weekendhoofdgerechten; zoete lekkernijen en drankjes. Via een schema met kleuren en letters wordt steeds aangegeven welke lichaamsfuncties het gerecht ondersteunt, en de paginagrote foto’s doen de lezer meermaals watertanden. Een afsluitend hoofdstuk beschrijft de aandoeningen waartegen de ingrediënten zouden helpen, gerangschikt per lichaamsfunctie en met een korte omschrijving: wat kun je tegen deze kwaal doen, gevolgd door enkele sleutelingrediënten en recepten (met paginanummer). Het boek besluit met index.
Hoewel de geneeskrachtige werking van Pinnocks recepten niet is bewezen en je jezelf vragen kunt stellen bij de selectiecriteria van zijn ingrediënten, blijft Eten als medicijn een aangenaam kookboek voor wie bewust wil eten, dat ook voor vegetariërs en creatieve veganisten een vrij ruime keus aan recepten biedt.


Dale Pinnock, Eten als medicijn, Carrera Amsterdam, 2013, 191 p., ill. € 25. ISBN 9789048818945. Vert. van: The medicinal chef : eat your way to better health. Distributie: Agora Uitgeverscentrum

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2013

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri