Nederlands proza

Esma Linnemann: Muze

door Lieselot Van Maldeghem

In haar autobiografische roman Muze beschrijft Esma Linneman hoe ze valt voor Daniel, een gitarist uit New York. ‘Jij wilde een muzikant die liedjes over je schreef, die een muze van jou maakte, maar ook een man die jou nooit zou bedriegen, die altijd voor je klaar zou staan. Een rockster met burgerlijke normen. En nu ben je teleurgesteld omdat hij niet kon voldoen aan deze volstrekt onverenigbare idealen.’ Dit citaat vat het boek eigenlijk perfect samen. Het hoofdpersonage is een soort hedendaagse Emma Bovary: ze wil vluchten van haar doorsneeleventje en haar onbetekenende baantje bij de regionale krant en gaat op zoek naar een onbereikbaar liefdesideaal, dat ze projecteert op haar turbulente relatie met Daniel.
De twee ontmoeten elkaar op een optreden van Daniels band in Dordrecht. Vervolgens beginnen ze over en weer te e-mailen en na enkele maanden besluit de ik-figuur om Daniel op te zoeken in New York. Het is het begin van een spel van aantrekken en afstoten, van passie en bedrog en wanneer haar fantasie botst met de werkelijkheid wordt ze onvermijdelijk gekwetst. Zoals Emma Bovary haar onrealistische beeld van de liefde haalde uit romans, haalt deze ik-persoon haar droombeelden uit liedjesteksten. Bovendien hebben haar ouders elkaar leren kennen bij een optreden van haar vader, waarbij haar moeder in het publiek stond. De dochter streeft nu in zekere zin hetzelfde doel na. In het verhaal wordt voortdurend verwezen naar muziek. Het hoofdpersonage gebruikt muziek om haar emoties te verwerken, in de songteksten zoekt ze troost en raad. De ondertitel van het boek is dan ook niet verkeerd gekozen: ‘een liefdesgeschiedenis in B-mineur’.
Muze is een chronologische liefdesgeschiedenis, je wordt meegesleept in een vlot lezend, realistisch en herkenbaar verhaal. Het drukt je met de neus op de feiten: soms is liefde alleen niet genoeg. Een uitentreuren behandeld romanthema, maar het verhaal kan meestal wel boeien, al wordt het soms nogal lang uitgesponnen.


Esma Linnemann, Muze, Atlas Contact Amsterdam, 2014, 254 p., € 19,95. ISBN 9789025443092. Distributie: Veen Bosch en Keuning

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri