Nederlands proza

Herman Brusselmans: Zeik

door Tom Rummens

In een park in Gent wordt een mooi, jong, dood meisje gevonden. Naakt en gewurgd. Op haar rug staat een negen geschreven, doorkruist, en eronder een twaalf. Inspecteur Zeik en zijn collega's staan voor een meervoudig raadsel: wie is de moordenaar, wat heeft hij nog meer op zijn kerfstok staan en wat is hij nog van plan? Een tijd later wordt een tweede meisje gevonden, dit keer met een doorstreepte tien op de rug.
Voor zijn eerste misdaadroman vertrekt Herman Brusselmans van een even eenvoudige als stereotiepe uitgangspositie. Die wordt helaas niet complexer of interessanter naarmate de roman vordert, en dat was allicht ook niet de bedoeling. Want eerder dan echt op zoek te gaan naar de moordenaar, leiden Zeik en zijn collega's, El Bazaz, Selma Compas en Broekgat, vooral een kabbelend leventje. Absurdistisch keuvelend rijden ze van snackbar naar kantoor. Ze hebben natuurlijk nog meer collega's, die qua typering en gedrag zo weggelopen lijken te zijn uit de gemiddelde Vlaamse politieserie. De onderzoeksartsen voeren tergend langzaam hun taken uit en dreigen zo sporen uit te wissen. En uiteraard is er ook een hoofdcommissaris van dienst, gezegend met de (bij)naam Übertrut, die helaas slechts beschikt over één arm (waarom is onduidelijk), en gespecialiseerd is in het ongericht lekken van informatie naar de pers.
Opvallend bij dit alles is dat Zeik zich nogal expliciet afspeelt in het Gent van het begin van de jaren zestig, al valt ook hier eigenlijk niet zo heel goed af te leiden waarom Brusselmans voor deze setting koos, want veel context wordt er niet gegeven.

Waar gaat dit boek over? Over bitter weinig. De eigenzinnigheid van deze roman ligt niet in het feit dat Brusselmans het genre van de politieroman vernieuwd, laat staan heruitgevonden heeft. De eigenzinnigheid ligt veel meer in de absurdistische, eindeloos kabbelende humor, zoals we die kennen van het zestigtal boeken dat aan Zeik voorafging. Die humor is Brusselmans' handelsmerk en daar is op zich natuurlijk niets mis mee, maar wat levert het nog op? Is het hanteren van een nieuw genre een voldoende grond om opnieuw hetzelfde nummer op te voeren? Inclusief de grapjes over Hugo Claus en Harry Mulisch, die nu al letterlijk decennialang meegaan? Zeik is een boek zoals de andere boeken van Brusselmans. Niets minder, en dus vooral ook niets meer.


Herman Brusselmans, Zeik, Prometheus Amsterdam, 2014, 189 p., € 14,95. ISBN 9789044625721. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri