Nederlands proza

Rob Van Essen: Hier wonen ook mensen

door Tom Rummens

De kunst van het korte verhalen schrijven is weinigen echt gegeven. Toch zijn er auteurs die net op de korte afstand heel erg goed zijn. Rob van Essen bijvoorbeeld. In Hier wonen ook mensen presenteert hij een aantal dorpelingen in vijftien verhalen, die het midden houden tussen noodlottig en lichtvoetig. Vrolijk worden doe je er niet van, maar grappig is het stiekem wel. De personages in Hier wonen ook mensen gaan allemaal op zoek naar iets wat achter het werkelijke leven ligt, of tenminste toch naar iets waarvan ze dénken dat het achter het werkelijke leven ligt: duidelijkheid, meditatieve rust of gewoon simpelweg gelukkig zijn. Uiteindelijk vinden ze het niet. Nét niet, meestal. Dat is uiteindelijk steeds waar het op uitdraait: het is wat het is, niets meer, niets minder, maar we zijn wel gedoemd om te blijven zoeken. Het leven is voor de personages in dit boek een coïtus interuptus op alle niveaus. Telkens als iemand denkt dat het doel bereikt is, komt er toch nog iets tussen. Dat is vervelend, maar gek genoeg raakt geen van hen echt gefrustreerd. Het is wat het is, hoor je hen denken, en soms ook, monkelend: l'enfer, c'est les autres.
Dat alles komt samen in het langste verhaal van deze bundel, 'Dit is wat ik je beloof', waarin het wedervaren van Lodewijk verteld wordt. Hij belandt in het ziekenhuis nadat hij van zijn fiets gereden werd en krijgt daar bezoek van de vier jonge meisjes die getuige waren van het ongeval. Lodewijk krijgt een schattige bijnaam, 'Loodje', en in de weken na het onheil bezoeken de meisjes hem een voor een in het café waar hij werkt. En dat is niet alles, want ze gaan ook allemaal met de verbouwereerde Loodje naar bed. Allemaal, behalve de vierde, Dominique. En dat is jammer, want zij was de knapste van allemaal, de kers op de taart waar de wat gulzig geworden Lodewijk nog het hardst naar uitkeek.
Het klinkt als een flauw verhaal en dat is het eigenlijk ook, maar het doeltreffend geschetste feit dat in het voortkabbelende leven van deze jongeman plots alles op zijn kop staat heeft tegelijk ook een heel universele kracht. Het feit dat uiteindelijk toch net niet gebeurt wat iedereen hoopte, en Lodewijks leven daarna weer in de oude routine vervalt: dát is de tristesse die Van Essen wil schetsen. Het soort tristesse waarvan je mondhoeken omhoog krullen. Want treurig is het eigenlijk wel, maar de echte miserie is elders.


Rob Van Essen, Hier wonen ook mensen, Atlas Contact Amsterdam, 2014, 221 p., € 21,99. ISBN 9789025443535. Distributie: Veen Bosch en Keuning

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri