Ze debuteerde op de leeftijd van 99 jaar. In Japan steeg ze met een miljoenenverkoop meteen naar de hoogste regionen van de bestsellerlijsten, haar werk werd vertaald in vele talen, waaronder het Duits, het Italiaans en het Nederlands. Omdat haar gedichten zo gretig werden gelezen, werd besloten ook een tweede bundel van Toyo Shibata uit te geven. Nu verschenen postuum Geef de moed niet op en Honderd jaar in één band. Wat aanvankelijk begon als een nieuwe hobby, nadat de kranige Shibata het dansen van klassiek Japans ballet had moeten opgeven (ze was toen al ruim in de negentig), groeide uit tot een symbool van kracht en lichtheid. De verzen die uit haar pen vloeiden, ontkennen niet de nadelen van het ouder worden, maar tonen vooral aan dat lichtheid en acceptatie het leven draagbaar maken. Anekdotisch, grappig, maar niet zonder melancholie zijn de gedichten die Kazue Arakawa selecteerde voor de boekenuitgave. Het was dezelfde Arakawa die voor de krant Sankei Shimbun voor het eerst kennismaakte met het talent, toen Shibata haar werk voor de poëzierubriek instuurde. Arakawa schreef ook de inleiding van ‘Geef de moed niet op’ — een tekst die in deze verzamelbundel vooral voor nieuwe lezers tot haar recht komt. Ook in ‘Honderd jaar’ handhaaft Toyo Shibata haar eigen subtiele, postieve toon, de verzen fladderen soms als vederlichte vlinders over de bladzijden. Opnieuw roept Shibata op om te blijven dromen en te blijven liefhebben. Hier en daar zijn de gedichten verluchtigd met een even lichte pentekening, van een enkele krekel, een bloem of een wilgentwijg. Ernstiger, verdrietiger klinken de woorden als Shibata het heeft over de ramp die Japan in 2011 trof in de vorm van aardbevingen en een tsunami. Naast gedichten bevat ‘Honderd jaar’ ook korte interessante epische stukken waarin ze haar visie op poëzie (zowel van zichzelf of van anderen) beschrijft of herinneringen aan haar kindertijd en aan haar overleden echtgenoot ophaalt.
Door de twee uitgaven tot één te smeden, en ze bovendien te kaderen middels begeleidende teksten, is deze uitgave tot een compleet boek geworden. Bovendien zijn zowel voor-, als achterin een fotokatern opgenomen, waarin we de auteur in haar dagelijkse omgeving zien, een mooi extraatje waarbij het alleen jammer is dat gekozen is voor zwart-witafbeeldingen. In januari 2013 overleed Toyo Shibata op de leeftijd van 101 jaar, dus nieuw werk kunnen we helaas niet meer van haar verwachten. Gelukkig kunnen we ons laven aan de verzen die in deze compacte verzamelbundel zijn opgenomen.
Toyo Shibata, Geef de moed niet op ; Honderd jaar, Lebowski Amsterdam, 2013, 148 p., ill. € 17,9. ISBN 9789048818471. Vert. door Luk Van Haute. Distributie: Agora Uitgeverscentrum
Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2013
deze pagina printen of opslaan