Vertaald proza

Malala Yousafzai, Christina Lamb: Ik ben Malala

door Marjan Bex

Intussen is ze wereldberoemd en ontving ze tal van oorkondes en eremerken, maar hoe leefde Malala Yousafzai voor ze geraakt werd door de kogels van de Taliban? En wat gebeurde er daarna? Dat kun je nalezen in Ik ben Malala, de autobiografie die het zestienjarige meisje samen met journaliste Christina Lamb schreef. Malala realiseert zich al op zeer jonge leeftijd dat niet alle kinderen in haar land Pakistan dezelfde mogelijkheden hebben om naar school te gaan. Geïnspireerd door haar vader die met een vriend een school opricht en er voor wil zorgen dat ook meisjes kansen krijgen om te leren lezen en schrijven, spreekt ze zich al heel jong uit voor betere rechten voor meisjes. Haar activisme blijft ook bij de Taliban, die oprukken in haar geboortestreek Swat, niet onopgemerkt en ze wordt van dichtbij neergeschoten. Haar leven kan maar op het nippertje gered worden en na tal van operaties bouwt ze samen met haar familie haar leven opnieuw op in Engeland.
Tot zo ver de grote lijnen van haar verhaal. Malala zelf beschrijft haar levensloop in veel meer detail. Ze vertelt niet alleen over haar ouders en haar twee broers, maar ook over haar vriendinnen en over Swat, de prachtig groene vallei waar iedereen elkaar helpt en goed voor elkaar is. Ze schetst de (recente) geschiedenis van Pakistan van binnenuit, en heeft het vooral over de gevolgen die de interventies van afwisselend Taliban en regeringsleger hebben op het dagelijks leven van gewone mensen. Malala toont een ongelooflijke moed, niet alleen door in het hol van de leeuw op te komen voor de rechten van meisjes om te leren lezen en schrijven, maar ook door het schrijven van dit boek. Eerder al durfde ze het immers aan om voor de BBC onder een schuilnaam een dagboek bij te houden. Hoewel er af en toe de kritiek klinkt dat de pr-machine rondom Malala momenteel wat al te uitgebreid zou zijn, moet haar boek gelezen worden door eenieder die begaan is met de wereld. Ze vertelt alles natuurlijk vanuit het perspectief van een jong meisje, maar dit versterkt juist de authenticiteit van haar relaas. Dat een journaliste haar hielp om de gebeurtenissen tot een vloeiend verhaal te maken, kan Malala en haar familie niet kwalijk worden genomen. Zeker voor westerse lezers geeft Ik ben Malala een beter inzicht in de situatie in Pakistan.

Malala Yousafzai, Christina Lamb, Ik ben Malala, Spectrum Houten, 2013, 27716 p., ill. € 19,99. ISBN 9789000331536. Vert. van: I am Malala door Nina West. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2013

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri