Nederlands proza

Pauline Slot: De hond als medemens

door Marjan Bex

In De hond als medemens beschrijft Pauline Slot nuchter en persoonlijk hoe het is om een hond te hebben. Ze vertelt over de liefde die ze voelt voor Molly, een hond die ze via internet in Spanje vond. Molly en Pauline blijken al gauw onafscheidelijk. Bovendien helpt de viervoeter om het sociale netwerk van haar baasje uit te breiden. Slot weet met taal om te gaan en beseft heel goed dat ze te doen heeft met een delicaat onderwerp. Velen (en dan vooral de niet-hondenbezitters) zullen immers hun wenkbrauwen fronsen bij de grafteksten op dierenkerkhoven of de maniakale zoektocht naar biologisch hondenvoedsel dat bovendien de nieren spaart. Ook Slot hoorde aanvankelijk tot die sceptische categorie, tot ze zelf een huisdier aanschafte. Meermaals erkent ze dat Molly een substituut is voor de kinderen die ze nooit kreeg. Slot weet haar eigen gedrag ten opzichte van Molly haarfijn te analyseren en neemt voldoende afstand om er ook de humor van in te zien. Wat mij betreft gaat ze iets te uitgebreid in op de koosnaampjes die zij en haar partner aan Molly geven, ik had liever gezien dat ze langer stilstond bij schrijvers als Thomas Mann (die met graagte over zijn hond Bauschan schreef, in onder meer Baas en Hond); ze beperkt zich nu tot het terloops aanhalen van titels en auteurs.
Maar Pauline Slot vermag het onverwachte: haar boek ontlokt ontroering bij iemand die neutraal stond ten opzichte van honden. Vooral wanneer ze vertelt hoe na amper vier jaar samenzijn een parasiet wordt gevonden in het lijfje van Molly, één die haar langzaam maar onvermijdelijk te gronde zal richten. Open en eerlijk beschrijft ze haar emoties en Molly's afscheid van de andere honden in de buurt. Nergens wordt ze larmoyant, net omdat ze beseft dat ze ooit een niet-hondenbezitter was. In een kort slothoofdstuk heeft ze het over het dilemma om wel of niet een andere hond aan te schaffen, en hoe ze omgaat met de herinnering aan Molly.
De hond als medemens opent ogen. Het is een klein boek dat vlot wegleest, maar dat zich in de geest vasthaakt. Voor hondenliefhebbers wellicht een feest van herkenning, voor alle anderen een interessante verkenning van een hen onbekende wereld.


Pauline Slot, De hond als medemens, De Arbeiderspers Amsterdam, 2014, 159 p., € 16,95. ISBN 9789029589475. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri