Misdaad

BOEKEN NR. 7, DECEMBER 2015

Steinar Bragi: De hoogvlakte

door Karen Vandyck

Twee bevriende koppels uit Reykjavik besluiten om hun hectische bestaan even aan de kant te schuiven en een roadtrip te maken naar de onherbergzame vulkanische IJslandse hoogvlakte. Ze huren een auto, laden hem vol drank en eten, en trekken op weg naar het zuiden. Maar heel ver raken ze niet want onderweg komen ze plots terecht in een dichte mist waardoor de chauffeur zijn oriëntatie verliest en van de zandweg afraakt. Hun trip eindigt tegen de gevel van een huis. Het oudere echtpaar dat er woont, biedt hen onderdak voor de nacht. Ook al bekruipt de vier onmiddellijk een gevoel van onbehagen, ze hebben weinig andere keuze dan te blijven in de hoop dat de storm snel wegtrekt en ze hulp kunnen gaan zoeken.

Schrijver Steinar Bragi smijt de lezer meteen in het verhaal. Geen introducties van personages en hun relaties, geen schets van het verhaal of de situatie… je zit onmiddellijk in de auto en na amper zeven bladzijden ben je samen met de personages tegen het huis geknald. Dat maakt dat je aanvankelijk niet echt goed weet met wie je op reis bent, maar daardoor heb je ook nog geen (voor)oordelen. Bragi besluit immers om hun voorgeschiedenis en hoe ze elkaar hebben leren kennen ergens halverwege het boek te schetsen. Dan pas worden hun onderlinge banden duidelijk en welke bagage ze meezeulen. Er zijn geen goede of slechte personages in dit boek, ze hebben alle vier een ander karakter en andere manieren om met hun vastgelopen leven om te gaan. Zo krijgt De hoogvlakte ook een interessante psychologische dimensie.
 
Het is moeilijk om het genre van De hoogvlakte af te bakenen. De verkoopsquote uit een IJslands dagblad op de kaft vat het eigenlijk nog het beste samen: ‘De hoogvlakte is een psychologische thriller vermengd met het filmische en angstaanjagende van Stephen King en Michael Haneke.’ Wie ooit, op het puntje van zijn stoel, de film Funny Games van Haneke heeft gezien, weet waar hij aan toe is. Nochtans begint De hoogvlakte als een vrij standaard thriller: mensen gaan op reis, mensen rijden verloren en mensen komen terecht bij andere mensen die duidelijk een paar geheimen hebben. Wat er concreet aan de hand is, weet Steinar Bragi heel goed te maskeren. Hij bouwt de spanning goed op en creëert een filmisch atmosfeertje. Soms varwacht je bij het omdraaien van een bladzijde dat er iets uit het boek zal springen… De stijl is sec, beschrijvend en suggestief. Het einde komt als een verrassing, maar helaas ook een beetje als een teleurstelling en een gemaksoplossing.
 
De hoogvlakte is Bragi’s thrillerdebuut, waarmee hij in 2010 genomineerd werd voor de Nordic Council Literature Prize. Hij kon de prijs niet meenemen naar IJsland, maar De hoogvlakte smaakt in ieder geval naar meer.
 
Amsterdam : Luitingh-Sijthoff 2015, 286p., vert.van: Hálendid door Kim Liebrand. ISBN 9789024567744
 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri