Misdaad

BOEKEN NR. 7, DECEMBER 2015

Jo Nesbo: Bloed op sneeuw

door Myriam Bellens

Nadat Olav zijn agressieve vader op een wel heel drastische wijze een halt heeft toegeroepen, besluit hij niet verder te studeren en begeeft hij zich op het criminele pad. Zijn mogelijkheden zijn echter beperkt. Hij is niet geschikt als chauffeur van een vluchtauto, hij kan niet ingezet worden bij een overval, hij kan niet werken met drugs en omdat hij snel verliefd wordt, is hij ook als pooier niet geschikt. Daarom kan hij niet veel anders dan wat hij nu doet: hij doodt mensen die het verdienen tegen betaling. Eufemistisch noemt hij zichzelf een ‘expediteur’ die zijn slachtoffers ‘expedieert’. Als huurmoordenaar werkt hij voor Daniël Hoffman, een van de twee grootste drugsbaronnen in Oslo. Hoffman vermoedt dat zijn vrouw hem bedriegt en geeft Olav de opdracht haar te vermoorden. Maar wat niet mag gebeuren, gebeurt toch: Olav wordt tijdens de voorbereidende observaties verliefd en doodt niet haar, maar haar gewelddadige minnaar. Wanneer dat Hoffmans zoon en gedoodverfde troonopvolger blijkt te zijn, wordt Olav zelf het doelwit van een huurmoordenaar.

Jo Nesbo een veelzijdig talent noemen , is niet overdreven. Na zijn studies economie werkte hij als profvoetballer tot zijn knieën dat niet meer toelieten. Samen met zijn broer richtte hij een popband op die in Noorwegen nog steeds populair is. Naast een aantal kinderboeken schreef hij tot nu toe dertien uitstekende thrillers waarvan er wereldwijd vijfentwintig miljoen exemplaren zijn verkocht.

Dood op sneeuw is een buitenbeentje: Nesbo’s favoriete held Harry Hole ontbreekt en het boek telt nog geen tweehonderd bladzijden. Dit belet de auteur echter niet om van de hoofdpersonage een gelaagde persoonlijkheid te maken. Aanvankelijk stelt Nesbo hem voor als een dommerik die snel het hoofd verliest als hij kwaad wordt, slecht is in rekenen en langzaam schrijft. Gaandeweg presenteert de woordblinde protagonist zich als een liefhebber van de wereldliteratuur. Tijdens zijn observaties schrijft hij brieven aan een onbekende persoon en filosofeert hij over zijn daden:
 
‘Ik hield van wachten, ik hield van de tijd tussen het nemen van een besluit en het uitvoeren ervan. Dat waren de enige momenten in mijn korte leven dat ik iets was. Ik was iemands lot.’
 
Nesbo tekent hem als een huurmoordenaar met een geweten. Olav heeft sympathie opgevat voor de doofstomme Maria die hij heeft gered van een vriendje met losse handjes. Typisch voor Nesbo ’s vileine geest is dat hij de lezer doet twijfelen: is ze wel doofstom en was het wel haar vriendje?
 
Bloed op sneeuw verdient het label ‘literaire thriller’ ten volle door de verzorgde stijl, de poëtische taal en de ingenieuze plotwendingen. De lezer krijgt er zelfs twee eindes bij, een romantische en een dramatische. Aan hem de keuze.
 
Amsterdam : Cargo 2015, 184 p. Vert. van: Blod på snø door Annelies de Vroom. ISBN 9789023493884 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri