Vertaald proza

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2016

Jordi Llobregat: Het geheim van Vesalius

door Katja Feremans

Barcelona, 1888. Op onverklaarbare wijze verdwijnen jonge meisjes in de arme wijk La Barceloneta en steevast duiken hun zwaar verminkte lijken enkele dagen later op in het rioolstelsel van de stad of in de oude haven. Alfred Amat, de vader van de hoofdpersoon Daniel, was deze mysterieuze feiten beginnen te onderzoeken, maar moest dat met het leven bekopen.  
 
Voor zijn vaders begrafenis keert Daniel voor het eerst in zeven jaar vanuit zijn nieuwe thuisbasis Oxford terug naar Barcelona. Hij laat er zich door de journalist Bernat Fleixa overhalen om de omstandigheden van zijn vaders dood tot op het bot uit te spitten. Aangezien de politie elke medewerking weigert, gaat Daniel met de op een scoop jagende verslaggever in zee. Bij hun activiteiten betrekken ze ook de begaafde geneeskundestudent Pau Gilbert.  
 
Die wordt naar het mortuarium meegetroond om een illegale autopsie te doen op het laatste binnengebrachte lichaam en stelt vast dat dit onder handen is genomen door een uitstekend chirurg. Het spoor leidt algauw naar Frederic Homs, een hoogleraar scheikunde en een erkend anatoom met wie Daniels vader een tijdlang bevriend was. De man zelf is onvindbaar, maar het dagboek waarin hij zijn verwoede pogingen beschreef om zijn echtgenote te genezen van cholera, komt wel boven water. Toen hij geen uitweg meer zag, noteerde Homs dat hem nog slechts het Achtste Boek restte van Andreas Vesalius (1514-1564). Een bizarre notitie want Vesalius’ baanbrekende traktaat over anatomie is zevendelig.  
 
In Het geheim van Vesalius, de debuutroman van Jordi Llobregat (1971, Valencia) draait het fictieve achtste boek rond de onvergankelijkheid van de ziel. Het vormt de sleutel tot de verdwijning van de meisjes. In tachtig hoofdstukken wordt er heen en weer gesprongen tussen de belangrijkste locaties en de centrale personages. Samen met de ingebouwde cliffhangers zorgt deze structuur voor spankracht. De ontknoping, die onder het tikken van de klok wordt geserveerd, rust op twee pijlers: een mens ontloopt zijn verleden niet en tussen goed en kwaad is de lijn soms broos. De weg naar de eindstreep is echter geplaveid met clichés uit de trukendoos van het gothic genre: een bij momenten gewelddadige geschiedenis met achtervolgingen, opsluiting en moord ontvouwt zich in een huiveringwekkend (bedoeld) decor met onder meer lugubere laboratoria, de ruïne van een sinds jaren uitgebrande woning en een labyrintische bibliotheek waar zich een felgegeerd exemplaar van het Vesalius-manuscript blijkt te bevinden. Bij dit alles speelt het toeval een grote rol.  
 
Jordi Llobregat is de organisator van het noir fiction festival Valencia Negra en leidt een stadsontwikkelingsbedrijf. Zijn belangstelling voor stedelijke omgevingen neemt niet weg dat de plekken die hij in zijn roman beschrijft, doorgaans doods blijven. Ook de karakters komen niet echt tot leven. Hun wel en wee speelt zich af in de aanloop naar de Wereldtentoonstelling. Alle ogen zijn gericht op de elektriciteitscentrale die de stroom zal leveren voor het verlichten van de Ramblas en het terrein van de festiviteiten. Dit historische gegeven wordt knap verweven in het verhaal, dat in zijn geheel echter niet beklijft. Dus nee, Het geheim van Vesalius is niet de literaire ontdekking die de achterflap belooft.  
 
Amsterdam : Meridiaan 2015, 496 p. Vert. van: El secreto de Vesalio door Johan Rijskamp. ISBN 9789048826032

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri