Misdaad

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2016

Jussi Adler-Olsen: De grenzeloze

door Anja Goyens

Fans van Scandinavische thrillers zijn intussen wel vertrouwd met Carl Mørck en zijn collega’s Assad en Rose. Het drietal vormt samen de afdeling Q, een afdeling van de politie in Kopenhagen die zich toelegt op oude onopgeloste misdrijven. De grenzeloze is alweer het zesde deel in de ‘Serie Q’ van de Deense Jussi Adler-Olsen. 
 
Dit keer krijgt de afdeling een zaak voorgeschoteld waar Christian Habersaat, een lokale agent van het eiland Bornholm, zich al zeventien jaar obsessief aan wijdt: de moord op de jonge, knappe studente Alberte. Habersaat roept de hulp van Carl Mørck in, maar die voelt er weinig voor om mee te stappen in de obsessie. Wanneer Habersaat zich echter van het leven berooft, besluit Mørcks team alsnog om de zaak op zich te nemen. Niet alleen moeten ze zich door het bijzonder omvangrijke archief worstelen dat Habersaat in de loop der jaren heeft verzameld, ook in het heden wordt de zaak steeds complexer. Zeker wanneer het team een mysterieuze man op het spoor komt op wie Alberte dolverliefd was, die zich bovenmatig voor spirituele zaken interesseerde en die tegenwoordig onder een andere naam door het leven gaat waar ze maar niet achter komen. Parallel met het onderzoek van de afdeling Q volgen we als lezer ook het wel en wee op de Natuurabsorptieacademie, waar goeroe Atu Abanshamash Dumuzi en zijn rechterhand Pirjo een woongemeenschap leiden waar de zon boven alles wordt aanbeden. 
 
Jussi Adler-Olsen weet diverse interessante elementen te verweven tot een complexe en goed uitgewerkte plot. Wel is het jammer dat hij het tempo vaak erg laag houdt, waardoor je toch wat ongeduldig wordt. Details uit het onderzoek komen zonder noodzaak vaak herhaaldelijk aan bod, en ook de clichés over Mørcks medewerkers beginnen stilaan te vervelen. Hoe vaak moeten we nog lezen dat Assads thee ondrinkbaar is en dat hij graag kamelengrapjes maakt? Interessantere pistes, bijvoorbeeld de vraag waarom een hypnotiseur Assad plots als Saïd aanspreekt en wat dat met diens mysterieuze verleden te maken heeft, blijven dan weer onuitgewerkt. En het desastreuze effect van een hypnosesessie op Rose wordt dan weer in een paar regels afgehandeld. De auteur lijkt met andere woorden zijn informatie niet altijd goed te kunnen doseren, en dat is jammer omdat zijn opzet wel degelijk potentieel heeft. 
 
De wat stroeve opbouw zorgt ervoor dat De grenzeloze zeker niet het sterkste deel uit de ‘Serie Q’ is. Wie niet terugschrikt voor een traag verteltempo, veel details en hier en daar wat te veel stereotypes en herhalingen, zit echter met deze ruim 500 pagina’s tellende thriller nog altijd goed voor heel wat uurtjes ontspanning. 
 
Amsterdam : Prometheus 2015, 525 p. Vert van: Den grænseløse door Kor de Vries. ISBN 9789044628210

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri