Vertaald proza

Chang-rae Lee: Vlucht

door Kris van Zeghbroeck

Als driejarige jongen moest Chang-rae Lee (geb. 1965) het Oosten (Korea) voor het Westen (Verenigde Staten) inruilen. Sindsdien blijven taal, afkomst en confrontatie tussen culturen hem achtervolgen. Het is dan ook niet te verwonderen dat die thematiek sterk in zijn werk aanwezig is. Toch overstijgen Lee's romans de plaats en tijd van handeling doordat het feitenmateriaal in de achtergrond verwerkt wordt. Het zijn het bewustzijn en de emoties van de personages die de ruggengraat van zijn poëtische oeuvre uitmaken.

Chang-rae Lee's nieuwste roman, Aloft (2004 -- Vlucht), speelt zich af in de buitenwijken van Long Island. Op het eerste zicht lijkt de auteur hier afstand te nemen van de migrantenthematiek uit zijn vorige romans, maar schijn bedriegt. Het beeld van de migrantenstroom is weliswaar weggevallen, de doorsijpelende vertakkingen zijn nog te traceren. Jerome (Jerry) Battle is van Zuid-Italiaanse afkomst (Battaglia), zijn eerste vrouw had Koreaanse wortels en zijn tweede liefde, Rita, is een Puertoricaanse. Zijn dochter is zelfs gehuwd met een Koreaans-Amerikaanse romanschrijver: "I'd say he writes about the problem of being Asian and American and Thoughtful and Male". Jerry woont in een beige antiseptische wereld die alle dramatische gebeurtenissen en gevoelens lijkt op te slorpen alsof het leven rustig zijn gang gaat. Niets is minder waar: de zaak van zijn zoon stevent op een faillissement af, zijn zwangere dochter heeft kanker en Rita gaat trouwen met een vriend die het gemaakt heeft als advocaat. Om aan alles, inclusief zijn midlifecrisis, te ontsnappen, verkeert Jerry letterlijk met het hoofd in de wolken. Zijn Cessna vliegtuig wordt een metafoor voor zijn afstandelijkheid: een observator op eenzame hoogte.

Chang-rae Lee, Vlucht, De Bezige Bij Amsterdam, 2004, 378 p., € 21,5. ISBN 9023412923. Vert. van: Aloft door Vermeulen, Joris

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2004

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 6, JUNI 2021

2050. Gedichten

Peter Verhelst

Het bekroonde proza van Jesmyn Ward

Black Lives Matter

Het huis van de dichter

Herman Leenders

Het leven van de geest

Hannah Arendt

Stemvorken

A.F.Th. van der Heijden

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2021

Brons / Onder de golven

Linda Dielemans, Sanne te Loo (ill), Djenné Fila (ill.)

De nacht van Ronke

Jef Aerts, Marit Törnqvist (ill.)

De roos uit het beton

Angie Thomas

Groot Biegel sprookjesboek

Paul Biegel, Charlotte Dematons (ill.)

Zonder titel

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri