Misdaad

BOEKEN NR. 4, FEBRUARI 2016

Lars Kepler: Playground

door Karen Vandyck

In Playground gooit het Zweedse schrijverspaar Alexander en Alexandra Coelho Ahndoril, beter bekend onder het pseudoniem Lars Kepler, het over een radicaal andere boeg. Detective Joona Linna, het hoofdpersonage van hun vorige vijf boeken, wordt aan de kant geschoven en ook het onderwerp is dit keer geen moordzaak. Hoofdpersonage in Playground is Jasmin Pascal-Anderson, een gescheiden moeder die af te rekenen krijgt met een pijnlijk trauma.

Bij een zwaar verkeersongeluk verliest Jasmin haar moeder en raakt haar zoontje Dante zwaargewond. De artsen vinden het zelfs noodzakelijk om Dantes hart tijdelijk te stoppen omdat er een bloedklonter in de achterste hartkamer zit. Jasmin ziet dit helemaal niet zitten want zij weet waar Dante zal terechtkomen als zijn hart stopt en hij dood is. Ze heeft zelf namelijk al eens de dood in de ogen gekeken. Een keer als jong kind en een keer toen ze als militair gewond raakte bij een NAVO-operatie. Jasmin weet dat de doden terechtkomen in een Chinese havenstad, waar handel wordt gedreven in visums tussen de mensen die nog kans maken om naar het leven terug te keren. Ze wil Dante het koste wat het kost vergezellen tijdens deze reis en dus laat ze zich door haar zus, die dokter is, inspuiten met een krachtig medicijn zodat ook haar hart stopt met kloppen op hetzelfde moment als Dante aan zijn ‘reis’ begint. In het schimmenrijk komen Jasmin en Dante terecht in een levensgevaarlijk spel waarbij ze opgejaagd worden door een crimineel die het gemunt heeft op Dantes visum.

Laat het duidelijk zijn dat Playground in niets – behalve misschien de gave, beschrijvende stijl – valt te vergelijken met de vorige, succesvolle boeken van Kepler. Dit is een losstaand verhaal met andere personages en vooral een heel andere opzet. Het is me niet volledig duidelijk wat de bedoeling van dit boek is, maar in interviews zeggen de schrijvers dat dit een nieuwe trilogie wordt waarin ze mythische elementen vermengen met thrillerelementen. Toch is het vreemd om te lezen over een wereld die slechts bestaat in de geest van mensen die balanceren op het randje van de dood. En het concept van de oude Chinese havenstad doet ook bevreemdend aan. Wat mij betreft is dit experiment van Lars Kepler niet helemaal geslaagd, hopelijk mag in hun volgende boek Joona Linna weer opdraven.  
 
Amsterdam : Cargo 2015, 381 p. Vert. van:  Playground door Ydelet Westra. ISBN 9789023495338  

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri