Misdaad

BOEKEN NR. 5, MAART 2016

Robert Harris: Dictator

door Myriam Bellens

Na Imperium en Lustrum is Dictator het laatste deel van Harris’ trilogie over Cicero. Hij heeft er twaalf jaar aan gewerkt. In Imperium leren we de jonge Cicero kennen, die zich in Griekenland gaat bekwamen in de welsprekendheid. Als jonge  advocaat begint hij zich te interesseren voor de politiek. Zijn ambitie is: meedoen met de machtigen. Dat zal hem lukken in Lustrum. Hij wordt eindelijk consul maar wordt tegengewerkt en belaagd, en begint zich af te vragen of het allemaal de moeite wel waard is. In Dictator komt hij via Caesar aan de macht. Wanneer die in 44 v.C. vermoord wordt, sluit Cicero een pact met Octavianus, maar die offert hem op voor een verbond met Marcus Antonius.

Robert Harris is geobsedeerd door het verschijnsel macht dat in de politieke arena het hoofdingrediënt is. En waar beter dan in een politieke, historische  thriller over het Romeinse Rijk kan hij dit illustreren? Hij laat Tiro aan het woord, Cicero’s slaaf en beste vriend die tijdens hun zesendertigjarige samenwerking Cicero’s redevoeringen, publicaties, brieven en gedachtewisselingen in een eigen stenoschrift noteert. Gedurende zijn jarenlange voorbereiding heeft Harris zowat elke biografie van Cicero en Caesar, elke publicatie van  Cicero’s geschriften, elk werk over de cultuur, maatschappij en politieke structuur in het Romeinse Rijk geraadpleegd. Dictator alleen een ‘literaire thriller’ noemen doet hem daarom onrecht aan, ook al omdat het spanningselement ontbreekt. Misschien lokt dat meer lezers, maar het boek is zoveel meer. Het is een epos over een verleden dat soms akelig sterk doet denken aan onze eigen, politieke wereld.

Naast Cicero de briljante redenaar leren we ook zijn menselijke kant kennen. Pijn maakt hem angstig en de dood is een verschrikking, de belangrijkste reden waarom hij uit Rome wegvlucht en alles achterlaat: zijn reputatie, betrekking, familie, bezittingen, zijn land, zijn gemoedsrust. Maar er zijn tijden waarin koppigheid, roekeloosheid en gewelddadigheid meer waard zijn dan voorzichtigheid, kalmte en beleid. Hij doet een knieval voor Caesar en mag terugkeren naar Rome. ‘Hoe gemakkelijk is het voor hen die zich nooit met de  politiek bemoeien om te sneren over de compromissen die daarbij gesloten worden.’ Maar later bezint hij zich en in zijn laatste oratio weidt hij uit over zijn ideeën rond vrijheid en de republiek, de rol van de staatsman en de morele rechtvaardiging van het vermoorden van een tiran. De Romeinse Republiek met haar scheiding der machten, haar jaarlijkse ambtsverkiezingen, haar gerechtshoven en jury’s haar evenwicht tussen senaat en volk , haar vrijheid van meningsuiting is de nobelste schepping van de mensheid. En het principe waarop dit alles is gevestigd: gerechtigheid.        
Amsterdam : Cargo 2016, 380 p. : ill. Vert. van: Dictator door Arjaan van Nimwegen en Thijs van Nimwegen. ISBN 9789023495635

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri