Vertaald proza

BOEKEN NR. 6, APRIL 2016

Virginie Despentes: Het leven van Vernon (deel 1)

door Jan Baes

Een voormalig platenhandelaar, Vernon Subutex, gespecialiseerd in rock en popmuziek, raakt op zijn vijftigste aan de grond en verliest op korte tijd zijn zaak, zijn vriendin, zijn appartement, zijn spaarcenten en zijn uitkering. Voor hij het goed en wel beseft staat hij, vereenzaamd en berooid, op straat. Zijn kennissenkring is uiteengevallen - verscheidene vrienden zijn kortelings overleden - en nu hij dakloos is, zijn de nog levenden praktisch onbereikbaar geworden. Hij moet het immers zonder internetverbinding en de sociale media stellen. Zijn permanente zoektocht naar een slaapplaats en een maaltijd leiden hem van de ene ex-vriendin naar de andere vage kennis. Telkens voor enkele dagen, want zijn trots gebiedt hem te doen alsof het allemaal maar tijdelijk is, nu hij, zogenaamd terug uit een lang verblijf in Canada, zich moet oriënteren naar een geschikte job en een nieuwe woning. Het duurt evenwel niet lang of men doorziet zijn leugentjes en naar het einde van dit eerste deel van de roman, vindt men Vernon terug als bedelaar bij de glazen deuren van een grootwarenhuis en heeft hij al vriendschap gesloten met soortgenoten.

Deze ‘reis naar het einde van de nacht’ levert een aantal vlijmscherpe portretten op van de hedendaagse, totaal vereenzaamde homo ludens (‘op zichzelf gerichte psychopaten, op het randje van de waanzin’), er enkel op uit aan zijn lusten te voldoen of zich te verliezen in drank en drugs. De roman is als een galerij van personages en een opsomming van alle vandaag vigerende clichés en vooroordelen. Een uiterst deprimerend beeld van een samenleving gedrenkt in een waas van oppervlakkigheid en mediocriteit, waaruit alle waarden zijn verdwenen, erger nog, waar alle waardigheid zoek is.
  
De roman haalt zijn spanning uit de jacht van een aantal personages op  videotapes die de beroemd rockzanger, Alex Bleach, een vriend van Vernon, voor zijn dood bij hem zou hebben achtergelaten en die misschien een klein fortuin waard zijn. Maar voor het resultaat van deze verhaallijn is het wachten op de vertaling van het volgende deel, dat inmiddels al in het Frans is verschenen.
  
Het leven van Vernon is een wijdlopende, maar met vaart en humor geschreven, uiterst cynische analyse van de huidige westerse samenleving, die onbezonnen als nooit tevoren op een vulkaan lijkt te dansen en misschien wel op het punt staat, geholpen door de bomgordels van zelfmoordterroristen, uit elkaar te spatten. Een zedenroman in het spoor van de doemverhalen van Michel Houellebecq, maar dan zowel stilistisch als literair interessanter, ook al omdat Virginie Despentes, meer aandacht en ook mededogen heeft voor haar personages.
  
Breda : De Geus 2016, 381 p. Vert. van: Vernon Subutex Tome 1 door Jan Versteeg. ISBN 9789044535532 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri