Tentoonstelling

Vincent van Vilsteren (red.) e.a.: Maya’s: heersers van het regenwoud

door Kris van Zeghbroeck

Nog tot 4 september 2016 loopt in het Drents Museum (Assen) de tentoonstelling Maya’s, heersers van het regenwoud: ‘een ontdekkingstocht door de fascinerende Mayacultuur en tegelijkertijd een schatkamer van prachtige Maya-objecten. De tentoonstelling geeft een beeld van de intrigerende en hoogstaande beschaving en focust vooral op de schatten uit de periode 250 - 900 na Chr’. Veel objecten zijn nog nooit in Europa te zien geweest en worden tentoongesteld als onderdeel van een Mayatempel.

Een steeds terugkomende vraag is hoe sterk bevolkte Mayasteden in het regenwoud konden overleven. Hierbij was de teelt van maïs van levensbelang. ‘Met de maïscyclus als rode draad - zaaien, groeien, oogsten en wedergeboorte - komen uiteenlopende aspecten van de Mayacultuur aan de orde: het leven aan het hof van de koning, de kalenders en uitgebreide kennis van het heelal, de prachtige beeldhouwwerken met historische verhalen en de geheimzinnige godenwereld.’

Als hoogtepunten gelden ‘een reusachtig beeld van een kruipende Mayakrijger die een jaguarmasker draagt, een masker van jade dat ter versiering van een riem of hoofdtooi diende, en 23 beeldjes die het leven van het koninklijk hof van de Maya’s voorstellen’. Maar de expo toont een grote verscheidenheid van objecten: ‘prachtige sieraden van jade en schelpen, bijzonder gedetailleerde beeldhouwwerken van kalksteen, kleurrijk beschilderd keramiek en grote stenen bedekt met hiërogliefen’.

De gelijknamige catalogus belicht in een dertiental hoofdstukken verschillende aspecten van de Mayasamenleving en haar chronologie. De toegankelijke essays werden uitgebreid geïllustreerd en geven een inkijk in de ontwikkelingen binnen het onderzoek naar de Maya’s.

Maya’s: heersers van het regenwoud
, WBooks Zwolle, 2016, 191 p. : ill. ISBN 9789462581234 

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri