Misdaad

BOEKEN NR. 8, JULI 2016

Julia Heaberlin: Black Eyed Susans

door Karen Vandyck

Als zestienjarige wordt Tessa Cartwright ontvoerd en voor dood achtergelaten in een veld vol bloemen. Een toevallig passerende wandelaar die zijn hond uitlaat, vindt niet alleen Tessa maar ook de botten van drie andere meisjes. De slachtoffers worden door de pers de ‘black eyed susans’ genoemd naar de gele bloemen die op hun vindplaats groeien.
 
Een twintigtal jaar later heeft Tessa, na de traumatische gebeurtenissen uit haar tienerjaren, haar leven min of meer op de rails gekregen. Ze heeft nu zelf een tienerdochter, Charlie, het resultaat van een flirt met militair Lucas, en ze werkt als kunstenares, wat haar net genoeg oplevert om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze wordt echter naar het verleden terug gekatapulteerd wanneer de executiedatum van de moordenaar nadert. Door Tessa’s getuigenis is Terrell Darcy Goodwin immers in de dodencel beland, maar er zijn altijd twijfels geweest rond zijn schuld.
 
Tessa wordt gecontacteerd door Bill Hastings die zich in zijn vrije tijd inzet om onschuldig veroordeelden uit de dodencel te halen. Door de forensische technieken die nu veel meer op punt staan dan tijdens de feiten, hoopt Bill nieuw DNA-materiaal te verzamelen om de dader vrij te krijgen. Aanvankelijk ziet Tessa Bills voorstel helemaal niet zitten, maar haar geweten heeft ook altijd geknaagd dat de verkeerde man in de cel zit en wanneer ze in haar tuin een pas aangeplant bed vol black eyed susans aantreft, is ze er helemaal van overtuigd dat de moordenaar nog steeds vrij rondloopt.
 
Black Eyed Susans is de derde thriller van de Texaanse Julia Heaberlin die haar journalistieke loopbaan opzegde om voltijds schrijfster te worden. Sporen van haar vorige carrière zijn terug te vinden in haar erg beschrijvende schrijfstijl, die geen enkel detail over het hoofd ziet. Haeberlin heeft ook duidelijk haar research gedaan en spint feiten over de doodstraf in Texas door het verhaal, zonder dat het gaat vervelen of op een lesje lijkt.
 
Het boek is verdeeld in drie delen. In het eerste deel komen afwisselend de zestienjarige Tessie en de Tessa uit het heden aan het woord. Tessie is net ontsnapt aan haar moordenaar, is blind geworden van de traumatische schok en schuimt de ene na de andere psychiater af in de hoop dat haar verwerking op gang komt. De oudere Tess geeft haar volwassen kijk op het verleden en de nieuwe feiten. Soms spreken beide Tessa’s elkaar tegen en wordt duidelijk dat de verteller niet altijd even betrouwbaar is.  
 
Het tweede deel focust op het proces waarin rechtbankverslagen afgewisseld worden met het aftellen naar de executie van Goodwin in het heden. Daarna komt een deel waarin ook Lydia, de beste vriendin van de zestienjarige Tessa, aan het woord komt. Deze Lydia hebben we al leren kennen in het eerste deel maar nu krijgen we de feiten uit haar perspectief, wat weer een heel nieuwe kijk op het verhaal werpt. En zo weet Heaberlin lang in het midden te houden wat er precies is gebeurd en wie er verantwoordelijk is voor de gruwelijke feiten.
 
Black Eyed Susans is een enorm vlot verhaal, met een goede spanningsboog en een spannende finale. Wie nog op zoek is naar spannende reislectuur is bij Julia Haeberlin aan het juist adres.
 
Amsterdam : Bruna 2016, 391 p. Vert. van: Black Eyed Susans door Saskia Peterzon-Kotte
ISBN 9789400507159 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri