Nederlands proza

BOEKEN NR. 11, OKTOBER 2016

Pieter Waterdrinker: Poubelle

door Lukas Vanacker

Pieter Waterdrinker (°1961), de Nederlandse schrijver die al jaren in Rusland woont, heeft opnieuw een dik boek uit, genaamd: Poubelle, naar de uitvinder van het Parijse vuilnisophaalsysteem, een rebellenleider in Oost-Oekraïne, maar het is toch vooral een samenvatting van het leven van hoofdpersonage Wessel Stols.

Poubelle valt uiteen in twee delen. In het eerste en beste deel verkoopt de dertiger Stols zijn florerende reclamebusiness om zich volledig aan zijn passie te kunnen wijden: het schrijven van ‘grote’ romans. Maar door zijn beperkte schrijftalent belandt Stols na een mislukt verblijf in Frankrijk in Rusland, waar hij fortuin vergaart met een louche kunsthandel. In het tweede deel, 12 jaar later, is Stols Europees parlementslid. Door zijn eenvoudige arbeidersafkomst zetelt hij in Brussel voor de sociaaldemocratische partij, al was hij pas toegetreden tot die partij toen hij al een rijke arrivist was. Als Europarlementslid pendelt hij tussen Amsterdam, Brussel en Parijs (zijn officiële verblijfplaats, waardoor hij meer kilometervergoedingen in Brussel opstrijkt). Maar de spoken uit zijn armoedige jeugd, zijn kinderloze relatie met jeugdliefde Friedl en zijn illegale kunsthandel doen zijn succes en reputatie wankelen.

Hoewel het boek volgens Waterdrinker een verzinsel is, zijn de parallellen met de echt wereld overduidelijk. Zo hebben zijn partijgenoten angst voor een ‘kale nicht’ (Pim Fortuyn) en spreekt Stols net als oud-premier Guy Verhofstadt de protestanten op het Maidanplein in Kiev toe. Heel wat bevolkingscategorieën krijgen een veeg uit de pan met haarfijne observaties van hun hypocriete gedrag. Van de columnisten van kwaliteitskranten over salonsocialisten tot de klanten van kunstgalerijen in de Amsterdamse grachtengordel: heel wat lezers van Poubelle zullen zich ongetwijfeld herkennen in het weinig fraaie beeld dat Waterdrinker van hen schetst. 
Op een wervelend manier behandelt Pieter Waterdrinker de grote thema’s van het leven zoals ontrouw, de onvervulde kinderwens, alcoholmisbruik en de hang naar materiële welstand. De voortdurende sfeer van decadentie en erotiek maken het boek extra spannend. Alleen de vele verwijzingen naar schrijvers als Willem Frederik Hermans, Vladimir Nabokov en Anton Tsjechov en de lange beschrijvingen van de oorlog in Oost-Oekraïne lijken overbodig.
 
Maar ondanks de meer dan 500 bladzijden is Poubelle een boek dat er om smeekt in één ruk uitgelezen te worden. Poubelle hoort niet thuis in de vuilbak maar verdient een prominente plaats op het boekenrek.
 
Amsterdam : Nijgh en Van Ditmar 2016, 544 p. ISBN 9789038801629 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri