Misdaad

BOEKEN NR. 13, DECEMBER 2016

Mikaela Bley: Dochter vermist

door Karen Vandyck

Ellen Tamm werkt als journaliste bij de Zweedse zender TV4 waar ze het gezicht is van de dagelijkse misdaadrubriek. Wanneer de achtjarige Lycke verdwijnt, stort Tamm zich met volle overgave in de zoektocht naar het meisje. Gedreven door een traumatische gebeurtenis in haar eigen verleden wil ze het koste wat het kost de waarheid achter Lyckes verdwijning achterhalen. Ze ontdekt al snel dat Lycke opgroeit in een moeilijke gezinssituatie. Haar ouders Harald en Helena zijn gescheiden en Haralds nieuwe vrouw Chloe ziet Lycke liever gaan dan komen. Het verdriet van de ouders om Lyckes verdwijning lijkt dan wel echt, Tamm weet uit eigen ervaring dat er vaak allerlei onuitgesproken zaken onder de oppervlakte borrelen.
 
Dochter vermist is het debuut van de Zweedse Mikaela Bley die het in haar eerste literaire thriller dichtbij huis gaat zoeken. Bley werkte immers ooit zelf bij TV4 als inkoper. Hierdoor kent ze het reilen en zeilen achter de schermen van een grote televisiezender. Het boek is een aardig debuut en Bley laat zien dat ze een verhaal kan vertellen. Ze focust volledig op Tamms zoektocht naar Lycke en geeft weinig aandacht aan de speurders die enkel in beeld komen als Tamm exclusieve informatie koopt bij haar politiebron. Erg waarschijnlijk is het niet dat een enkele onderzoeksjournalist een heel politieteam te slim af is, maar het moeten niet altijd de speurders zijn die de hoofdrol vertolken in een literaire thriller.
 
Tamm is een interessant personage dat een hoop demonen uit het verleden meezeult die nog steeds hun invloed hebben op haar huidige leven. En hoewel het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven, is het vooral Tamm die als personage het beste wordt uitgewerkt. Lyckes vader Harald staat tussen twee vuren: zijn ex-vrouw Helena en zijn nieuwe jaloerse echtgenote Chloe die van Lycke niet veel moet hebben. Harald lijkt emotioneel ook niet erg onder de indruk van Lyckes verdwijning. Van Helena krijg je als lezer dan weer weinig hoogte. Lycke had bovendien weinig vriendinnen en haar leven leek anoniem en altijd in de schaduw te staan van iemand anders. Beetje bij beetje ontdekt Tamm dat Lycke eigenlijk nergens thuishoorde en vaak als vijfde wiel aan de wagen fungeerde.
 
Het verhaal begint op 23 mei en beslaat een dikke week. De hoofdstukken zijn heel sec aangegeven door de naam van een personage en een tijdstip. Bley schrijft in korte, snelle
zinnen waardoor het boek erg vlot leest. De ontknoping komt aanvankelijk een beetje raar over, maar past wel in de algemene teneur van het boek. Dochter vermist is geen absolute topthriller, maar wel een aardig debuut van een nieuwe naam in de grote vijver van Scandinavische thrillerschrijvers.
 
Amsterdam : Bruna 2016, 334 p. Vert. van Lycke door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel. ISBN 9789400506602
 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri