Misdaad

BOEKEN NR. 14, DECEMBER 2016

Jess Kidd: De laatste riten

door Karen Vandyck

Mahony werd als jong kind door zijn moeder in de steek gelaten en groeide op in een streng door nonnen geleid weeshuis. Op zesentwintigjarige leeftijd keert Mahony terug naar zijn geboorteplaats Mulderrig om uit te zoeken wat er precies met zijn moeder gebeurd is. Hij heeft immers een bizar briefje gekregen waarop staat dat zijn moeder niet zomaar verdwenen is. Maar vanaf de eerste stap die Mahony in Mulderrig zet, ervaart hij het scepticisme en de geslotenheid van het dorpje. De bewoners zijn niet zomaar van plan om hun geheimen bloot te geven en een vreemde in hun verleden te laten graven.    
Mahony vindt onderdak bij de excentrieke bejaarde Mrs. Cauley, die leeft tussen stapels boeken en artikels en verzorgd wordt de jonge Shauna. In Mrs. Cauley vindt Mahoney een bondgenoot om te beginnen spitten in het verleden. Mrs. Cauley heeft immers lak aan de bewoners van Mulderrig en slaat een spannende zoektocht aan het einde van haar leven niet zomaar af. Mahoney en Mrs. Cauley besluiten de jaarlijkse theaterproductie van het dorp aan te wenden om de bewoners die auditie komen doen te ondervragen.

De cover van De laatste riten slaat je om de oren met loftuitingen. Een ‘combinatie van Agatha Christie, Kate Moss en Alice Sebold’ en ook de woorden ‘Twin Peaks in Ierland’ vallen. Dan blijf je na het lezen van dit debuut toch een klein beetje zitten met een onvoldaan gevoel. Dat Jess Kidd kan schrijven staat vast, haar stijl is rijk en beeldend, gekruid met een vleugje humor. Niet voor niets heeft Kidd een PhD in Creative writing. Maar ik had het een beetje moeilijk met de suspension of disbelief in het verhaal. Al vlug wordt duidelijk dat Mahony doden kan zien. Tot zover ben ik mee, maar vervolgens laat Kidd deze doden een beetje op de achtergrond in een figurantenrol rondlopen. Als je doden laat meespelen, moet je ook alle registers opentrekken en ze een actieve rol geven. Wel geeft Kidd wel uitstekend de mysterieuze sfeer in Mulderrig weer. Er hangt constant een sluier rond het dorp dat niets is wat het lijkt en Kidd kan de spanning lang aanhouden. Het verhaal speelt zich af in 1976 met flashbacks naar 1950 en zo vordert de lezer samen met Mahony in zijn zoektocht naar de waarheid. 

De laatste riten is een uitstekend geschreven, geheimzinnig debuut van een auteur die zeker in de gaten moet gehouden worden. Als Jess Kidd een beetje meer ervaring heeft, mogen we nog mooie dingen verwachten van deze Britse.
 
Amsterdam : HarperCollins  2016, 350 p. Vert. Himself van door Anna Livestro ISBN 9789402717501. Distributie: Agora 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri