Misdaad

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2017

Alexandra Oliva: De laatste deelnemer

door Karen Vandyck

Voor het nieuwe survivalprogramma ‘In the dark’ worden twaalf kandidaten geselecteerd. Het gaat om een bont allegaartje die gekozen zijn om de kijker zo lang mogelijk te boeien. Bij de kandidaten zitten o.m. een ingenieur, een serveerster, een zwarte dokter, een Aziatische studente, een vrouwelijke timmerman en een jonge homo. De makers hopen met deze diversiteit genoeg stof te bieden voor een veelbesproken en goed bekeken programma. De groep wordt gedropt in een bebost, afgelegen gebied waar ze van de presentator solo- of teamuitdagingen krijgen. Al snel duiken de eerste conflicten op en vallen de eerste deelnemers af. De laatste overgebleven deelnemers beginnen aan de finale solo-opdracht: enkele dagen overleven in de wildernis waarbij ze niet weten wanneer de proef precies gedaan is.
 
De laatste deelnemer is het thrillerdebuut van de Amerikaanse Alexandra Oliva die aan Yale studeerde en onder meer in een dierentuin werkte. Daar komt ongetwijfeld de inspiratie vandaan voor haar hoofdpersonage dat de bijnaam Zoo meekreeg. Een gedeelte van het boek wordt verteld vanuit het perspectief van Zoo, een jonge vrouw die haar vriend achterliet in de hoop 1 miljoen dollar te winnen. Ongeveer halverwege het spel raakt Zoo haar cameraman kwijt, maar omdat ze denkt dat dit een onderdeel van het programma is, gaat ze door. Ook wanneer ze de verdwaalde jongen Brennan tegenkomt, denkt ze nog steeds dat dit bij het scenario hoort. Zoo is zo gefocust op winnen dat ze de realiteit uit het oog verliest en niet merkt dat er misschien wel iets grondig mis is rondom haar.

Een andere verhaallijn geeft een ruimere blik op het gehele plaatje en volgt vooral de montagecrew die de dagelijks geschoten uren film tot een boeiend geheel moet knippen en plakken. Omdat het boek ook begint in de montagekamer weet je al meteen dat er iets serieus is misgegaan tijdens het programma. Daardoor geeft Oliva een groot deel van het mysterie reeds op de eerste pagina’s prijs waardoor het boek nadien niet echt spannend meer wordt. Zoo blijkt ook een redelijk naïef personage dat niets doorheeft wat er rond haar gebeurt.
 
Oliva heeft een vlotte schrijfstijl wat het des te jammer maakt dat haar verhaal niet helemaal overtuigt. De laatste deelnemer verkoopt zich als een kruising tussen The Hunger Games, Expeditie Robinson en (Wie is) De Mol. Qua thematiek leunt het boek inderdaad dicht bij deze fenomenen aan, maar De laatste deelnemer is helaas veel minder spannend.

Amsterdam : Ambo/Anthos 2016, 397 p. Vert. van The Last One door Iris Bol en Marcel Rouwé. ISBN 9789026332364. Distributie: Veen Bosch & Keuning 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri